6 definiții pentru chiaburime


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHIABURÍME s. f. Totalitatea chiaburilor, mulțime de chiaburi. – Chiabur + suf. -ime.

CHIABURÍME s. f. Totalitatea chiaburilor, mulțime de chiaburi. – Chiabur + suf. -ime.

chiaburíme sf [At: DA ms / Pl: ~mi / E: chiabur + -ime] 1-2 Totalitatea chiaburilor (1, 3). 3-4 Mulțime de chiaburi (1, 3).

CHIABURÍME s. f. Totalitatea chiaburilor, constituind, după desființarea moșierimii ca clasă, cea mai însemnată clasă exploatatoare de la sate. Lupta împotriva chiaburimii face parte integrantă din sarcinile consolidării și întăririi pozițiilor democrației populare care, ca o formă a dictaturii proletariatului, are drept una din funcții pe aceea de a limita și apoi lichida exploatarea omului de către om la orașe și sate. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 299. O dată cu aplicarea reformei agrare [din 1945], și chiar în cursul aplicării ei, s-au manifestat puternic interesele de clasă deosebite și opuse ale chiaburimii, de o parte, și ale țărănimii sărace și mijlocașe, de altă parte. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 274. ◊ Îngrădire (sau izolare) a chiaburimii v. îngrădire.

CHIABURÍME s. f. Totalitatea chiaburilor. – Din chiabur + suf. -ime.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

chiaburíme (chia-) s. f., g.-d. art. chiaburímii

chiaburíme s. f. (sil. chia-), g.-d. art. chiaburímii

Intrare: chiaburime
 • silabație: chia-bu-
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chiaburime
 • chiaburimea
plural
genitiv-dativ singular
 • chiaburimi
 • chiaburimii
plural
vocativ singular
plural

chiaburime

 • 1. Totalitatea chiaburilor, constituind, după desființarea moșierimii ca clasă, cea mai însemnată clasă exploatatoare de la sate, mulțime de chiaburi.
  surse: DEX '09 DLRLC 2 exemple
  exemple
  • Lupta împotriva chiaburimii face parte integrantă din sarcinile consolidării și întăririi pozițiilor democrației populare care, ca o formă a dictaturii proletariatului, are drept una din funcții pe aceea de a limita și apoi lichida exploatarea omului de către om la orașe și sate. GHEORGHIU-DEJ, Art. Cuv. 299.
   surse: DLRLC
  • O dată cu aplicarea reformei agrare [din 1945], și chiar în cursul aplicării ei, s-au manifestat puternic interesele de clasă deosebite și opuse ale chiaburimii, de o parte, și ale țărănimii sărace și mijlocașe, de altă parte. GHEORGHIU-DEJ, Art. Cuv. 274.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • chiabur + sufix -ime.
  surse: DEX '09 DLRM