14 definiții pentru chezășie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Adesea fig.) Faptul de a garanta pentru cineva din punct de vedere material sau moral; ceea ce constituie o garanție pentru cineva sau ceva. – Chezaș + suf. -ie.

chezășie sf [At: DOC. (1626) / V: chi~, chizeș~, chidz~ / Pl: ~ii / E: chezaș + -ie] (Pop) 1 Garantare. 2 (Îlv) A da (înv) a fi sau a pune ~ A garanta. 3 (Îal) A se obliga. 4 (Îal) A da amanet. 5 (Îe) A pune (ceva) ~ A amaneta. 6 (Îe) A lua pe (înv, în) ~ A garanta pentru cineva sau ceva. 7 (Îae) A lua pe răspunderea sa. 8 (Îe) A da pe (sau în) ~ A pune pe garanție Și a amaneta. 9 (Îe) A da (pe cineva) (sau ceva) în (sau pe) ~ia cuiva A-l da pe seama, pe garanția cuiva. 10 (Înv; îe) A intra în ~ A da chezaș. 11 A avea ~ A fi garantat, acoperit. 12 (Îs) ~ia unei polițe Acoperirea unei polițe. 13 (Îe) A prezenta toate ~iile A prezenta toate garanțiile. 14 (Îae) A împlini toate condițiile. 15 (Îlav) Pe (sau cu sau sub) ~ În schimbul unei garanții. 16 (Îal) În mod sigur Si: garantat. 17 (Îe) Cu ~ să (sau ca) Cu condiția să. 18 (Ccr) Garanție. 19 (Îrg; spc) Garanție specială pentru purtarea morală (și legală) a celui care se botează sau se căsătorește. 20 (Îrg) Act solemn care se face la opt zile după „încredințare” înaintea preotului de către miri și doi chezași (8).

CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Adesea fig.) Faptul de a garanta pentru altul din punct de vedere material sau moral; ceea ce constituie o garanție pentru cineva sau ceva. – Chezaș + suf. -ie.

CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Învechit, astăzi numai fig.) Faptul de a garanta (material sau moral) pentru altul (v. garanție); (concretizat) obiect pe care îl păstrează creditorul pînă cînd i se achită datoria (v. amanet, zălog). Nu vei putea să te mai întorci acasă decît pe bună chezășie. SLAVICI, O. I 153. Popa îi făcu totodată și hîrtia de chezășie, pe care trebuia să o dea comisarului înainte de a. pleca. SLAVICI, O. I 157. ◊ (Mai ales în expr.) A pune chezășie. A da pe chezășie. A lua pe chezășie. Fig. Existența Uniunii Sovietice, forța sa crescîndă și mersul său invincibil spre comunism constituie chezășia succesului în lupta popoarelor pentru pace și libertate. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 440. Chezășia succesului întregii munci de agitație politică este conducerea ei efectivă, metodică, planificată, de către organizațiile de partid. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2637. Chezășia că eforturile poporului nostru muncitor vor fi încununate de succes este Partidul Muncitoresc Romîn. CONTEMPORANUL, S.II, 1951, nr. 224, 1/2. Dragă codrule, te las... Chezășie mi-a rămas Inima la tine. IOSIF, V. 74.

CHEZĂȘÍE, chezășii, s. f. (Adesea fig.) Faptul de a garanta pentru altul; (concr.) obiect pe care îl păstrează creditorul până i se achită datoria. – Din chezaș + suf. -ie.

CHEZĂȘÍE ~i f. înv. 1) Obligație în virtutea căreia cineva asigură cuiva posibilitatea de a beneficia de un lucru, de un drept sau îl protejează pe cineva de o primejdie oarecare; garanție. 2) Mijloc prin care se asigură executarea unei asemenea obligații; garanție. 3) Obiect care servește drept asigurare a îndeplinirii unui angajament; garanție. [Art. chezășia; G.-D. chezășiei; Sil. -și-e] /chezaș + suf. ~ie

chezășie f. cauțiune, garanție.

chezășíe f. (d. chezaș). Garanție. – La N. Cost. 2, 75, chizeșie.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

chezășíe s. f., art. chezășía, g.-d. art. chezășíei; pl. chezășíi, art. chezășíile

chezășíe s. f., art. chezășía, g.-d. art. chezășíei; pl. chezășíi, art. chezășíile


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CHEZĂȘÍE s. v. garanție.

CHEZĂȘÍE s. v. amanet, cauțiune, fidejusiune, gaj, garanție.

chezășie s. v. AMANET. CAUȚIUNE. FIDEJUSIUNE. GAJ. GARANȚIE.

CHEZĂȘIE s. asigurare, garanție, (înv.) credință. (Acest lucru constituie o ~ pentru...)

Intrare: chezășie
chezășie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chezășie
 • chezășia
plural
 • chezășii
 • chezășiile
genitiv-dativ singular
 • chezășii
 • chezășiei
plural
 • chezășii
 • chezășiilor
vocativ singular
plural

chezășie

 • 1. adesea figurat Faptul de a garanta pentru cineva din punct de vedere material sau moral; ceea ce constituie o garanție pentru cineva sau ceva.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: garanție 7 exemple
  exemple
  • Nu vei putea să te mai întorci acasă decît pe bună chezășie. SLAVICI, O. I 153.
   surse: DLRLC
  • Popa îi făcu totodată și hîrtia de chezășie, pe care trebuia să o dea comisarului înainte de a pleca. SLAVICI, O. I 157.
   surse: DLRLC
  • mai ales expresie A pune chezășie. A da pe chezășie. A lua pe chezășie.
   surse: DLRLC
  • Existența Uniunii Sovietice, forța sa crescîndă și mersul său invincibil spre comunism constituie chezășia succesului în lupta popoarelor pentru pace și libertate. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 440.
   surse: DLRLC
  • Chezășia succesului întregii munci de agitație politică este conducerea ei efectivă, metodică, planificată, de către organizațiile de partid. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2637.
   surse: DLRLC
  • Chezășia că eforturile poporului nostru muncitor vor fi încununate de succes este Partidul Muncitoresc Romîn. CONTEMPORANUL, S.II, 1951, nr. 224, 1/2.
   surse: DLRLC
  • Dragă codrule, te las... Chezășie mi-a rămas Inima la tine. IOSIF, V. 74.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Chezaș + sufix -ie.
  surse: DEX '98 DEX '09