12 definiții pentru celuloid


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CELULOÍD s. n. Materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din nitroceluloză și camfor, folosită la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor și a unor obiecte uzuale. – Din fr. celluloïd.

CELULOÍD s. n. Materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din nitroceluloză și camfor, folosită la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor și a unor obiecte uzuale. – Din fr. celluloïd.

celuloíd sn [At: MACAROVICI, CH. / P: ~lo-id / Pl: ~uri / E: fr celluloid] Material plastic solid, ușor inflamabil, care se obține din camfor și azotat de celuloză, folosit la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor și a unor obiecte uzuale.

CELULOÍD s. m. Materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din camfor și azotat de ceúloză (cu adaosul a diverși coloranți), folosită la fabricarea filmelor fotografice și a unor obiecte uzuale, mai. ales de toaletă. Pieptene de celuloid.

CELULOÍD s. m. Materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din camfor și azotat de celuloză, folosită la fabricarea filmelor fotografice și a unor obiecte uzuale. – Fr. celluloïd.

CELULOÍD s.m. Material plastic solid, ușor inflamabil, care se obține din camfor și azotat de celuloză. [Pron. -lo-id. / < fr. celluloid, cf. lat. cellula – celulă, gr. eidos – aspect].

CELULOÍD s. n. material plastic solid, ușor inflamabil, din camfor și azotat de celuloză. (< fr. celluloïd)

CELULOÍD n. Produs industrial plastic, flexibil, ușor inflamabil, obținut din celuloză, care are diferite întrebuințări. [Sil. -lo-id] /<fr. celluloïd

*celuloíd n., pl. e (d. celulă și sufixu -id ca’n metaloid). Chim. Substanță rezultată din tratatrea colodiuluĭ cu o soluțiune de canforă și comprimată cu putere. E solidă, compactă, se poate colora și lucra și servește la imitarea ivoriuluĭ și a bagaleĭ. V. galalit și chihlimbar.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CELULOID (< fr. {i}; {s} lat. cellula „cămăruță” + gr. eidos „aspect”) s. n. Material termoplastic, solid, lucios, flexibil, ușor inflamabil, obținut din nitroceluloză și camfor, folosit la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor etc. Este primul material plastic fabricat, în 1870, de chimistul american J.W. Hyatt.

Intrare: celuloid
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • celuloid
 • celuloidul
 • celuloidu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • celuloid
 • celuloidului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

celuloid

 • 1. Materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din nitroceluloză și camfor, folosită la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor și a unor obiecte uzuale.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Pieptene de celuloid.
   surse: DLRLC

etimologie: