10 definiții pentru cascadoare

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CASCADÓR, -OÁRE, cascadori, -oare, s. m. și f. 1. Clovn, actriță, acrobat etc. la circ care execută salturi primejdioase. 2. Actor de cinematograf care dublează uneori protagonistul în secvențele periculoase. – Din fr. cascadeur.

cascador, ~oare smf [At: DEX2 / Pl: ~i, ~oare / E: fr cascadeur] 1-3 Clovn, actriță sau acrobat(ă) la circ care execută salturi primejdioase. 4 Actor de cinematograf care dublează, uneori, protagonistul în secvențele periculoase. 5 (Fam) Persoană cu o conduită ușuratică, inconstantă.

CASCADÓR, -OÁRE, cascadori, -oare, s. m. și f. 1. Clovn, actriță sau acrobat(ă) la circ care execută salturi primejdioase. 2. Actor de cinematograf care dublează uneori protagonistul în secvențele periculoase. – Din fr. cascadeur.

CASCADÓR, -OÁRE s.m. și f. 1. Persoană special antrenată care se substituie unui actor (principal), de obicei în cursul filmării unei scene de mare pericol. ♦ Acrobat care execută serii de căzături și sărituri (adesea în grup). 2. (Fam.) Persoană cu o conduită ușuratică, inconstantă. [< fr. cascadeur].

CASCADÓR, -OÁRE s. m. f. 1. persoană special antrenată care se substituie unui actor de film, în scenele cu acțiune periculoasă. 2. acrobat care execută serii de căzături și sărituri. 3. (fam.) persoană cu o conduită ușuratică. (< fr. cascadeur)

cascadór, -oáre s. m. f. (cinem.) ◊ „O profesie originală: aceea de înlocuitor al vedetelor ecranului în turnarea scenelor care cer un curaj și o îndemânare în afară din comun – profesie cunoscută în lumea filmului sub denumirea de cascador. Mag. 21 I 67 p. 4. ◊ „În Franța, sindicatul lucrătorilor din cinematografie a recunoscut ca atare profesiunea de cascadoare. Asta de la emanciparea femeii se trage [...]” R.l. 20 IX 76 p. 2. ◊ Cascadorul american S.B. a depășit [...] viteza sunetului la bordul unei mașini-rachetă cu trei roți devenind astfel primul om care a reușit o asemenea performanță la sol.” R.l. 19 XII 79 p. 6; v. și Săpt. 20 V 77 p. 2; v. și cascadoricesc, motorachetă (din fr. cascadeur; Th. Hristea în LR 3/72 p. 188; DMC 1964; DEX, DN3)

CASCADÓR ~oáre (~óri, ~oáre) m. și f. 1) Actor de cinema special antrenat care dublează protagonistul în secvențele periculoase. 2) Actor de circ specializat în exhibiții spectaculoase. /<fr. cascadeur

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cascadoare s. f., g.-d. art. cascadoarei; pl. cascadoare

cascadoare s. f., g.-d. art. cascadoarei; pl. cascadoare

cascadoáre s. f., g.-d. art. cascadoárei; pl. cascadoáre

Intrare: cascadoare
substantiv feminin (F103)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cascadoare
 • cascadoarea
plural
 • cascadoare
 • cascadoarele
genitiv-dativ singular
 • cascadoare
 • cascadoarei
plural
 • cascadoare
 • cascadoarelor
vocativ singular
 • cascadoare
 • cascadoareo
plural
 • cascadoarelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cascador, cascadorisubstantiv masculin
cascadoare, cascadoaresubstantiv feminin

 • 1. Clovn, actriță, acrobat etc. la circ care execută salturi primejdioase. DEX '09 DN
 • 2. Actor de cinematograf care dublează uneori protagonistul în secvențele periculoase. DEX '09 DEX '98 DN
 • 3. Persoană cu o conduită ușuratică, inconstantă. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.