2 intrări

14 definiții

din care

Explicative DEX

CĂPEȚEL, căpețele, s. n. 1. Bucățică mică (din ceva). 2. Colac rotund care se duce la biserică la slujbele pentru pomenirea morților. – Lat. capitellum.

CĂPEȚEL, căpețele, s. n. 1. Bucățică mică (din ceva). 2. Colac rotund care se duce la biserică la slujbele pentru pomenirea morților. – Lat. capitellum.

capețel sn [At: DDRF / V: (reg) căpăț~, căpiț / Pl: ~e / E: ns cf capăt + -el] Căpuțan.

căpățel sn vz căpețel1

căpețel1 sn [At: BIBLIA (1688) / V: ~păț~ / Pl: ~e / E: ml capitellum] 1 (Înv) Început al unei cărți Si: capitol (1). 2 Bucățică din ceva Vz cap1 (167). 3-5 (Mpl) Colivă, colaci și prescuri care se duc la biserică pentru morți, la anumite termene fixate prin tradiție Si: (pop) capete1 (171), soroace.

CĂPEȚEL1 (pl. -ele) sn. 1 Căpătîiu, capăt mic, bucățică (rămasă, ruptă sau tăiată din ceva): în clondir se stinge ~ul de lumină EMIN.; găsesc pe Moș Vasile ... ciugulind ... un ~ de ață de pe macat VLAH. 2 Olten. Băn. Colac rotund sau oval, la mijloc cu o cruce, ale cărei brațe sînt înflorite cu pistornicul; se împart mai adesea la praznice, în Sîmbăta morților, etc. 3 Olten. Trans. Căpețeală [lat. capĭtium + suf. -el].

❍CĂPEȚEL2 (pl. -ele) sn. Olten. 1 dim. CĂPEȚ 2 Covată, postavă mică.

CĂPEȚEL, căpețele, s. n. Bucățică mică din ceva (mai ales dintr-o luminare consumată). La căpețelul de luminare ce sta în gîtul gărafei, cu ochiul roș și bolnav, el deschise o carte legată cu piele și roasă de molii. EMINESCU, N. 44. În clondir se stinge căpețelul de lumină! EMINESCU, O. I 49.

CĂPEȚEL, căpețele, s. n. 1. Bucățică mică (dintr-o lumînare consumată). 2. Colac rotund care se duce la biserică la slujbele pentru pomenirea morților. – Lat. capitellum.

CĂPEȚEL ~e n. 1) Bucată mică din ceva; capăt. 2) Colac mare care se duce la biserică pentru pomenirea morților. /<lat. capitellum

căpețel n. 1. căpătâiu, bucată mică: în clondir se stinge căpețelul de lumină EM.; 2. lumânare la capătul mortului: nici pomană, nici capețele. [Lat. CAPITELLUM].

căpețél n., pl. e (lat. capitĕllum saŭ dim. d. capăt. V. capitel). Capăt mic: căpetel de lumînare, de țigară, de chibrit, de ață. Călăvie. Vest. Căpețeală.

Ortografice DOOM

căpețel s. n., pl. căpețele

căpețel s. n., pl. căpețele

căpețel s. n., pl. căpețele

Intrare: capețel
capețel
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: căpețel
căpețel substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • căpețel
  • căpețelul
  • căpețelu‑
plural
  • căpețele
  • căpețelele
genitiv-dativ singular
  • căpețel
  • căpețelului
plural
  • căpețele
  • căpețelelor
vocativ singular
plural
căpățel
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

căpețel, căpețelesubstantiv neutru

  • 1. Bucățică mică (din ceva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote La căpețelul de lumînare ce sta în gîtul gărafei, cu ochiul roș și bolnav, el deschise o carte legată cu piele și roasă de molii. EMINESCU, N. 44. DLRLC
    • format_quote În clondir se stinge căpețelul de lumină! EMINESCU, O. I 49. DLRLC
  • 2. Colac rotund care se duce la biserică la slujbele pentru pomenirea morților. DEX '98 DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.