21 de definiții pentru camfor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAMFOR s. n. Substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din frunzele unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricată pe cale sintetică și utilizată (sub formă de ulei camforat) în medicină ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator și la fabricarea celuloidului. – Din ngr. kámfora.

camfor sn [At: BANUȘ, P. 29 / V: canf~, canforă sf / E: ngr ϰάμφορα] 1 Substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din arborele de camfor (2) sau fabricată pe cale sintetică și utilizată (sub formă de ulei camforat) în medicină, ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator și la fabricarea celuloidului. 2 Arbore exotic din care se extrage camforul (1) Si: laur de China (Cinnamonum camfora). 3 Mentă (2) (Mentha piperita).

CAMFOR s. n. Substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din lemnul unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricată pe cale sintetică și utilizată (sub formă de ulei camforat) în medicină ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator și la fabricarea celuloidului. – Din ngr. kámfora.

CAMFOR s. n. Substanță incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, caustic, extrasă din lemnul unui arbore originar din sud-estul Asiei sau preparată pe cale sintetică din prelucrarea terebentinei; este folosită în medicină ca antispasmodic și stimulent al inimii și al sistemului nervos. Camfor am sub lăibăraș. BANUȘ, B. 29.

CAMFOR s. n. Substanță incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din lemnul unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricată pe cale sintetică, cu numeroase folosiri în medicină și la fabricarea celuloidului. – Ngr. kanfora (< it.).

CAMFOR s.n. Substanță cristalizată, incoloră, cu miros caracteristic, care se extrage din lemnul unui arbore tropical sau se prepară sintetic. [< ngr. kamfora, cf. it. canfora, lat. med. camphora, ar. kafur].

CAMFOR n. Substanță organică cristalizată, incoloră, cu miros caracteristic și gust amar, folosită în medicină și în industria celuloidului. /<ngr. kámfora

camfor n. substanță albă, volatilă și cu mirosul tare; se întrebuințează în medicină în contra inflamațiunilor; camforul omoară sau alungă insectele vătămătoare.

gamfor sm[1] vz camfor

  1. Variantă neconsemnată la intrarea principală, iar genul masculin nu corespunde cu genul variantei principale. — gall

*cánforă f., pl. e, ca ancore (ngr. kánfora și kafurá, it. canfora, vit. cáfura, fr. camphre, d. ar. kafor). O substanță albicĭoasă, translúcidă, volátilă, de un miros pătrunzător, întrebuințată contra mîncărimilor, ulcerelor, mușcăturilor de insecte ș. a. (cinnamómum cámphora). Copacu care o produce, un fel de dafin din estu Asiiĭ. – Greșit scris camforă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

camfor s. n. – Substanță organică extrasă din lemnul unui arbore exotic, folosită în medicină. – Mr. camfură. Lat. camphora (sec. XIX); în mr. din ngr. ϰάμωορα. – Der. camforat, adj. (care conține camfor).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CINNAMOMUM Blume, SCORȚIȘOARĂ, CAMFOR, fam. Lauraceae. Gen originar din Asia, Australia, cca 280 specii, arbuști sau arbori aromatici, ramificați la bază, totdeauna verzi, ramurile aplecate, opuse, cilindrice, glabre, la unele specii pîslos-păroase, în tinerețe acoperite cu frunze delicate de culoare roz, persistente, strălucitoare, coriacee, eliptic-lanceolate. Flori mici, albe, albe-gălbui.

Cinnamomum camphora Nees et Eberm. (syn. Laurus camphora L.) « Camfor ». Specie cu flori mici, albe. Frunze persistente, coriacee, 3-nervate, Din lemnul arborelui sau arbustului se extrage camforul care se folosește în medicină.

Intrare: camfor
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • camfor
  • camforul
  • camforu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • camfor
  • camforului
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gamfor
  • gamforul
plural
genitiv-dativ singular
  • gamfor
  • gamforului
plural
vocativ singular
plural
canforă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
camforă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
canfor
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

camforsubstantiv neutru

  • 1. Substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din frunzele unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricată pe cale sintetică și utilizată (sub formă de ulei camforat) în medicină ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator și la fabricarea celuloidului. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Camfor am sub lăibăraș. BANUȘ, B. 29. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.