15 definiții pentru cameleon


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAMELEÓN, cameleoni, s. m. 1. Reptilă arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare ca un clește, care o ajută să se prindă de copaci, și cu proprietatea de a-și schimba culoarea corpului potrivit mediului înconjurător sau în funcție de dispoziție (Chamaeleo vulgaris). 2. Fig. Persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări și interese. [Pr.: -le-on] – Din fr. cameléon.

cameleón sm [At: CANTEMIR, IST. 251 / V: ha~ / P: ~le-on / Pl: ~ii / E: fr cameléon] 1 Reptilă arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare ca un clește, care o ajută să se prindă de copaci și cu proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător (Chamaeleo vulgaris). 2 (Fig) Persoană care și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări.

CAMELEÓN, cameleoni, s. m. 1. Reptilă arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare ca un clește, care o ajută să se prindă de copaci, și cu proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător (Chamaeleo vulgaris). 2. Fig. Persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări. [Pr.: -le-on] – Din fr. cameléon.

CAMELEÓN, cameleoni, s. m. Reptilă care trăiește în regiunile tropicale și care are proprietatea de a-și schimba culoarea pieii potrivit mediului înconjurător. – Pronunțat: -le-on.

CAMELEÓN, cameleoni, s. m. Specie de șopârlă din regiunile tropicale, care are proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător (Chamaeleo).Fig. Persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări. [Pr.: -le-on] – Fr. caméléon (lat. lit. camaeleon).

CAMELEÓN s.m. 1. Reptilă din regiunile tropicale, care poate să-și schimbe culoarea pielii după mediul înconjurător. 2. (Fig.; peior.) Om care își schimbă convingerile sau felul de a fi cu foarte mare ușurință în funcție de împrejurări. [Pron. -le-on. / < fr. caméléon, cf. gr. chamaileon – leu târâtor].

CAMELEÓN s. m. 1. reptilă arboricolă insectivoră din regiunile tropicale, care poate să-și schimbe culoarea pielii după mediul înconjurător. 2. (fig.) om care își schimbă purtarea și convingerile cu mare ușurință. (< fr. caméléon, lat. camaeleon, gr. khamaileon)

CAMELEÓN ~i m. 1) Reptilă arboricolă și insectivoră din regiunea tropicală, având proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător. 2) fig. Persoană care își schimbă ușor părerile și convingerile în funcție de împrejurări. [Sil. -le-on] /<fr. caméléon, lat. camaeleon

cameleon m. 1. soiu de șopârlă a cării piele fără solzi își poate schimba coloarea, după cum e mai mult sau mai puțin umflată; 2. fig. om fără convingere, care își schimbă părerile după împrejurări.

*cameleón m. (fr. caméléon, d. vgr. hamailéon, d. hamaí, pe pămînt, jos, și léon, leŭ). Un fel de șopîrlă care are coloarea eĭ proprie, dar șĭ-o schimbă după împrejurărĭ. Fig. Om fără părerĭ statornice. – Cameleonu, dacă stă, de ex., pe ceva verde, din cauza reflexuluĭ, se face verzuĭ. Supt impresiunea friciĭ, devine roș, galben, negru, verde, albicĭos, cum se poate vedea pin pelea luĭ, extrem de transparentă. Această singulară proprietate l-a făcut să fie emblema omuluĭ care-șĭ schimbă părerea și purtarea după interes.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

cameleón (-le-on) s. m., pl. cameleóni

cameleón s. m. (sil. -le-on), pl. cameleóni


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cameleón (cameleóni), s. m. – Reptilă arboricolă ce are proprietatea de a-și schimba culoarea după mediul înconjurător. – Var. (înv.) hameleon. Fr. caméléon. Var. (sec. XVII) din gr. χαμαιλέων (împrumut literar).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CAMELEON (< fr., lat.) s. m. 1. Reptilă arboricolă și insectivoră din Africa (Madagascar), Europa de Sud, Asia de Sud-Est, de 4-60 cm, care își schimbă culoarea corpului după aceea a mediului (Chamaeleon chamaeleon). Se cunosc c. 90 de specii. 2. Fig. Persoană care își schimbă convingerile și felul de a fi după împrejurări și interese.

Intrare: cameleon
 • silabație: -le-on
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cameleon
 • cameleonul
 • cameleonu‑
plural
 • cameleoni
 • cameleonii
genitiv-dativ singular
 • cameleon
 • cameleonului
plural
 • cameleoni
 • cameleonilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

cameleon

 • 1. Reptilă arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare ca un clește, care o ajută să se prindă de copaci, și cu proprietatea de a-și schimba culoarea corpului potrivit mediului înconjurător sau în funcție de dispoziție (Chamaeleo vulgaris).
  surse: DEX '09 DLRLC DN
 • 2. figurat Persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări și interese.
  surse: DEX '09 DN

etimologie: