8 definiții pentru briozoar


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRIOZOÁR, briozoare, s. n. (La pl.) Clasă de nevertebrate mici, marine sau de apă dulce, care trăiesc fixate pe fundul apei sau pe obiecte din apă, alcătuind colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa); (și la sg.) animal din această clasă. [Pr.: bri-o-zo-ar] – Din fr. bryozoaire.

briozoár sn [At: DEX2 / P: bri-o-zo-ar / Pl: ~e / E: fr bryozoaires] 1 (Lpl) Clasă de nevertebrate acvatice mici, care trăiesc pe fundul apei sau pe obiecte din apă în colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa). 2 Animal din clasa briozoarelor (1).

BRIOZOÁR, briozoare, s. n. (La pl.) Clasă de nevertebrate mici, marine sau de apă dulce, care trăiesc fixate pe fundul apei sau pe obiecte din apă, alcătuind colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa); (și la sg.) animal din această clasă [Pr.: bri-o-zo-ar] – Din fr. bryozoaires.

BRIOZOÁRE s.n.pl. (Biol.) Clasă de mici nevertebrate acvatice, care trăiesc în colonii fixate de alge, de cochilii, de roci, având aspect de mușchi; (la sg.) animal din această clasă. [< fr. bryozoaires, cf. gr. bryon – mușchi, zoarion – animal mic].

BRIOZOÁRE s. n. pl. clasă de mici nevertebrate acvatice cu aspect de mușchi de pământ, care trăiesc în colonii fixate de alge, cochilii sau roci. (< fr. bryozoaires)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

briozoár (bri-o-zo-ar) s. n., pl. briozoáre

briozoár s. n. (sil. bri-o-zo-ar), pl. briozoáre


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BRIO- „mușchi de pămînt”. ◊ gr. bryon „mușchi” > fr. bryo-, germ. id., engl. id. > rom. brio-.~fil (v. -fil1), adj., care trăiește pe mușchi; ~fite (v. -fit), s. f. pl., încrengătură de plante cu corpul diferențiat în rizoizi, tulpină și frunze, cu structură foarte simplă, al căror tip este mușchiul; ~id (v. -id), adj., asemănător cu mușchiul de pămînt; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în briologie; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul mușchilor de pămînt; ~spor (v. -spor), s. m., celulă reproducătoare asexuată specifică briofitelor; ~zoare (v. -zoar), s. n. pl., clasă de mici nevertebrate acvatice, care trăiesc în colonii fixate pe fundul apei, avînd aspect de mușchi de pămînt.

Intrare: briozoar
 • silabație: bri-o-zo-ar
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • briozoar
 • briozoarul
 • briozoaru‑
plural
 • briozoare
 • briozoarele
genitiv-dativ singular
 • briozoar
 • briozoarului
plural
 • briozoare
 • briozoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

briozoar

 • 1. (la) plural Clasă de nevertebrate mici, marine sau de apă dulce, care trăiesc fixate pe fundul apei sau pe obiecte din apă, alcătuind colonii cu aspect de mușchi (Bryozoa).
  surse: DEX '09 DN
  • 1.1. (la) singular Animal din această clasă.
   surse: DEX '09 DN

etimologie: