14 definiții pentru brezaie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BREZÁIE, brezăi, s. f. 1. Joc cu caracter de pantomimă, asemănător cu capra sau cu turca, aparținând teatrului folcloric, întâlnit mai ales în Muntenia. 2. Personaj mascat, cu cap de animal sau de pasăre, îmbrăcat cu zeghe, împodobit cu panglici și petice colorate. – Et. nec. corectată

brezaie sf [At: LM / V: briz~, ~zoaie sf ~zoi sn / E: nct] 1 Joc cu caracter de pantomimi, asemănător cu capra sau cu țurca, aparținând teatrului folcloric, întâlnit mai ales în Muntenia. 2 Personaj mascat, cu cap de animal sau de pasăre, îmbrăcat cu zeghe și împodobit cu panglici și petice colorate. 3 (Irn) Femeie (bătrână) care se împodobește în mod ridicol ca să placă.

BREZÁIE, brezăi, s. f. 1. Joc cu caracter de pantomimă, asemănător cu capra sau cu turca, aparținând teatrului folcloric, întâlnit mai ales în Muntenia. 2. Personaj mascat, cu cap de animal sau de pasăre, îmbrăcat cu zeghe, împodobit cu panglici și petice colorate. – Et. nec.

BREZÁIE, brezai, s. f. (Regional) 1. Persoană mascată (de obicei cu un cap de animal prevăzut cu un cioc lung de lemn, ca de barză) care joacă pe la casele sătenilor în preajma crăciunului. Diamantele și rubinele sînt aruncate pe dînsa cu lopata, parcă e brezaie. FILIMON, 218. 2. (Mai ales în trecut) Fată împodobită cu frunze sau cu flori, care juca din casă în casă la rusalii. V. paparudă. Îl împodobiră cu flori ca p-o brezaie. ISPIRESCU, U. 105. ◊ (În comparații și metafore) Așteptase cu nerăbdare hora... gătită brezaie la cap, cu flori de cutie, luate din Tîrgu-Jiu. MACEDONSKI, O. III 137. – Pl. și: brezaie (PAS, L. I 105).

BREZÁIE, brezăi, s. f. 1. Persoană mascată (cu un cap de animal) care joacă pe la casele sătenilor în preajma crăciunului. 2. Fată împodobită cu frunze și flori care joacă din casă în casă la rusalii.

brezaie f. 1. mască împestrițată de Crăciun; om învelit într’o zeghe și împodobit cu felurite basmale, panglici și flori, purtând un cap de animal cu bot (sau de pasăre cu cioc) pe care îl pune în mișcare cu o sfoară și-l face să scoată diferite sunete: oamenii îl împodobiră cu flori ca pe o brezaie ISP.; 2. fig. femeie gătită cu prea multe dresuri și podoabe: parcă este o brezaie. [V. breaz].

brezáĭe f., pl. ăĭ (d. breaz). Munt. Un personagiŭ ridicul de mărime supranaturală la Crăciun și Anu Noŭ. (Consistă dintr’un om îmbrăcat în maĭ multe culorĭ și care are un cap de capră, de barză ș.a. În Mold. sud. baba-turca, în nord capra, odinioară geamala). Fig. Iron. Femeĭe împopoțonată. – În Munt. la munte și brăzaĭe. V. paparudă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

brezáie s. f., art. brezáia, g.-d. art. brezắii; pl. brezắi

brezáie s. f., art. brezáia, g.-d. art. brezăii; pl. brezăi


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BREZÁIA s. art. v. capra.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BREZAIE (< sl. breza, arbore, vită pătată cu alb) Producție folclorică în care apar elemente de spectacol teatral. Variantă a Caprei (v.), de mare circulație în Muntenia. Ca și Capra, de care se deosebește prin caracterul ei mai mult distractiv, Brezaia, înveșmîntată în culori vii, panglici și flori, avînd un cap de pasăre sau animal, este însoțită de „moș”, personaj caraghios, care face tot felul ele comicării, spre hazul celor de față.

Intrare: brezaie
substantiv feminin (F131)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • brezaie
 • brezaia
plural
 • brezăi
 • brezăile
genitiv-dativ singular
 • brezăi
 • brezăii
plural
 • brezăi
 • brezăilor
vocativ singular
 • brezaie
 • brezaio
plural
 • brezăilor

brezaie

 • 1. Joc cu caracter de pantomimă, asemănător cu capra sau cu turca, aparținând teatrului folcloric, întâlnit mai ales în Muntenia.
  surse: DEX '09
 • 2. Personaj mascat, cu cap de animal sau de pasăre, îmbrăcat cu zeghe, împodobit cu panglici și petice colorate.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Diamantele și rubinele sînt aruncate pe dînsa cu lopata, parcă e brezaie. FILIMON, C. 218.
   surse: DLRLC
 • 3. mai ales în trecut Fată împodobită cu frunze sau cu flori, care juca din casă în casă la rusalii.
  surse: DLRLC 2 exemple
  exemple
  • Îl împodobiră cu flori ca p-o brezaie. ISPIRESCU, U. 105.
   surse: DLRLC
  • în comparații metaforic Așteptase cu nerăbdare hora... gătită brezaie la cap, cu flori de cutie, luate din Tîrgu-Jiu. MACEDONSKI, O. III 137.
   surse: DLRLC
 • comentariu Plural și: brezaie.
  surse: DLRLC

etimologie: