13 definiții pentru botgros Coccothraustes coccothraustes

BOTGRÓS, botgroși, s. m. Pasăre mică, sedentară, cu penele roșietice pe piept și brune pe restul corpului, cu ciocul conic, gros și tare; cireșar (Coccothraustes coccothraustes).Bot + gros.

BOTGRÓS, botgroși, s. m. Pasăre mică, cu penele roșietice, pe piept și brune pe restul corpului, cu ciocul conic, gros și tare; cireșar. (Coccothraustes coccothraustes).Bot + gros.

BOTGRÓS, botgroși, s. m. Pasăre mică, cu penele variat colorate, cu ciocul gros și tare, care trăiește mai ales prin pădurile de paltini și carpeni (Coccothraustes coccothraustes). Botgroșii și scatiii îl întîmpinau peste tot locul cu dulcile lor cîntări. ODOBESCU, S. III 181. Cea intîi pasăre care au fost jertfa cruzimii stăpînului meu era un botgros. ALECSANDRI, C. 66.

BOTGRÓS, botgroși, s. m. Pasăre mică, cu penele variat colorate, cu ciocul gros și tare. (Coccothraustes coccothraustes). – Din bot + gros.

botgrós (pasăre) s. m., pl. botgróși

botgrós (pasăre) s. m., pl. botgróși

BOTGRÓS s. (ORNIT.; Coccothraustes coccothraustes) cireșar, (reg.) puigros, (Bucov.) clonțar, sâmburar, (prin Munt.) cioc-gros.

BOTGRÓS ~și m. Pasăre sedentară, de talie mică, cu penajul brun-roșiatic, cu cioc scurt și gros; cireșar; sâmburar. /bot + gros

botgros m. pasăre cu botul scurt și gros (Cocothrauestes).

bot-grós m., pl. bot-groșĭ. O pasăre cu botu scurt și gros, ceva maĭ mare decît floreanu, din a căruĭ familie și face parte (coccothraustes vulgaris). – În Buc. și cireșar.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

BOTGRÓS s. (ORNIT.; Coccothraustes coccothraustes) cireșar, (reg.) puigrós, (Bucov.) clonțár, sîmburár, (prin Munt.) cioc-grós.

botgrós, botgroși, s.m. – (ornit.) Pasăre mică, cu pene roșiatice pe piept și brune pe restul corpului; cireșar (Cocothrauster cocothrauster). Semnalată și în pădurile de foioase din Maramureș (Ardelean, Bereș, 2000: 229). – Din bot + gros (DEX, MDA).

Intrare: botgros
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular botgros botgrosul
plural botgroși botgroșii
genitiv-dativ singular botgros botgrosului
plural botgroși botgroșilor
vocativ singular
plural
Coccothraustes coccothraustes biologie

botgros Coccothraustes coccothraustes

 • 1. Pasăre mică, sedentară, cu penele roșietice pe piept și brune pe restul corpului, cu ciocul conic, gros și tare, care trăiește mai ales prin pădurile de paltini și carpeni (Coccothraustes coccothraustes).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX Șăineanu, ed. VI sinonime: cireșar sâmburar 2 exemple
  exemple
  • Botgroșii și scatiii îl întîmpinau peste tot locul cu dulcile lor cîntări. ODOBESCU, S. III 181.
   surse: DLRLC
  • Cea întîi pasăre care au fost jertfa cruzimii stăpînului meu era un botgros. ALECSANDRI, C. 66.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Bot + gros
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRM NODEX