11 definiții pentru birefringență

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BIREFRINGÉNȚĂ, birefringențe, s. f. Dublarea prin refracție a unei raze de lumină la pătrunderea în anumite medii. ♦ Însușirea unor cristale de a dubla razele de lumină. – Din fr. biréfringence.

BIREFRINGÉNȚĂ, birefringențe, s. f. Dublarea prin refracție a unei raze de lumină la pătrunderea în anumite medii. ♦ Însușirea unor cristale de a dubla razele de lumină. – Din fr. biréfringence.

birefringență sf [At: DEX2 / Pl: ~țe / E: fr biréfringence] 1 Apariție a unei refracții duble la trecerea unei raze de lumină prin anumite medii. 2 Însușire a unor cristaline de a da birefringență (1).

birefringență s.f. (fiz.) 1 Dublarea, în urma trecerii printr-un mediu optic, a unei raze de lumină care se transformă în două raze refractare. 2 Proprietate a unor medii de a produce, datorită anizotropiei lor optice, fenomenul de dublă refracție. • pl. -e. /<fr. biréfringence.

BIREFRINGÉNȚĂ, birefringențe, s. f. Fenomenul descompunerii unei raze luminoase în două raze refractate, la trecerea printr-un cristal sau prin alt mediu optic; dublă refracție. ♦ Însușirea unor cristale de a fi birefringente.

BIREFRINGÉNȚĂ, birefringențe, s. f. Fenomenul descompunerii unei raze de lumină în două raze refractate, la pătrunderea în anumite medii. ♦ Însușirea unor cristale de a produce fenomenul descris mai sus. – După fr. biréfringence.

BIREFRINGÉNȚĂ s.f. Descompunere a unei raze de lumină care trece printr-un mediu optic în două raze refractare; dublă refracție. ♦ Însușire a unor cristale de a produce fenomenul descris mai sus. [Cf. fr. biréfringence].

BIREFRINGÉNȚĂ s. f. proprietate a unor medii de a produce, datorită anizotropiei lor optice, fenomenul de dublă refracție. (< fr. biréfringence)

BIREFRINGÉNȚĂ f. 1) Fenomen optic care se produce la trecerea razei de lumină dintr-un mediu în altul, constând în descompunerea razei în două. 2) Proprietate a unor corpuri transparente de a diviza razele de lumină, când acestea le penetrează. /<fr. birefringence

*birefringénță f. pl. e. Fiz. Care produce o refracțiune duplă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

birefringență (-re-frin-) s. f., g.-d. art. birefringenței; pl. birefringențe

birefringénță s. f. → refringență

Intrare: birefringență
birefringență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • birefringență
 • birefringența
plural
 • birefringențe
 • birefringențele
genitiv-dativ singular
 • birefringențe
 • birefringenței
plural
 • birefringențe
 • birefringențelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

birefringență, birefringențesubstantiv feminin

 • 1. Dublarea prin refracție a unei raze de lumină la pătrunderea în anumite medii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Însușirea unor cristale de a dubla razele de lumină. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.