2 intrări

22 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BICICLÉTĂ, biciclete, s. f. Vehicul cu două roți, pus în mișcare prin două pedale acționate cu picioarele și folosit, de obicei, pentru transportul unei singure persoane. ◊ (Rar) Bicicletă-tandem = bicicletă pentru două persoane, fiecare acționând câte o pereche de pedale. – Din fr. bicyclette.

biciclétă sf [At: BACOVIA, O. 234 / Pl: ~te / E: fr bicyclette] 1 Vehicul pentru o persoană cu două roți de diametre egale, mișcarea produsă de două pedale fiind transmisă printr-un lanț roții din spate Cf velociped. 2 (Îs) ~ tandem Bicicletă pentru două persoane, fiecare acționând câte o pereche de pedale. 3 (Pfm; îe) A(-i) lua (cuiva) caii de la ~ A nu avea ce-i face. 4 (Fig; dep) Ochelari.

bicicle s.f. 1 Vehicul cu două roți așezate una în spatele celeilalte, dintre care cea din urmă este o roată motrice, pusă în mișcare, prin intermediul unui lanț, de două pedale acționate cu picioarele. ◊ Bicicletă-tandem = bicicletă pentru două persoane, fiecare acíonînd cîte o pereche de pedale. Bicicletă ergometrică v. ergometric. ◊ Expr. (fam.) A(-i) lua (cuiva) caii (sau boii) de la bicicletă = a nu avea ce-i face. 2 Fig. (iron.) Ochelari. Și-a pus bicicleta pe nas. • pl. -e. / <fr. bicyclette.

BICICLÉTĂ, biciclete, s. f. Vehicul cu două roți pus în mișcare prin două pedale acționate cu picioarele și folosit, de obicei, pentru transportul unei singure persoane. ◊ Bicicletă-tandem = bicicletă pentru două persoane, fiecare acționând câte o pereche de pedale. – Din fr. bicyclette.

BICICLÉTĂ, biciclete, s. f. Vehicul pentru o singură persoană, avînd două roți puse în mișcare prin învîrtirea unor pedale pe care biciclistul le apasă alternativ cu picioarele.

BICICLÉTĂ, biciclete, s. f. Vehicul cu două roți așezate una după alta, pus în mișcare prin două pedale acționate cu picioarele. – Fr. bicyclette.

BICICLÉTĂ s.f. Vehicul cu două roți de mărime aproape egală, așezate în linie una în spatele celeilalte, dintre care cea din urmă este o roată motrice, pusă în mișcare, prin intermediul unui lanț, de două pedale acționate cu picioarele. [< fr. bicyclette].

BICICLÉTĂ s. f. vehicul cu două roți așezate una în spatele celeilalte, pusă în mișcare, prin intermediul unui lanț, de două pedale acționate cu picioarele. (< fr. bicyclette)

BICICLÉTĂ ~e f. Vehicul cu două roți egale acționate cu picioarele prin intermediul a două pedale. [Sil. -ci-cle-] /<fr. bicyclette

bicicletă f. velociped cu două roate de dimensiuni egale.

*biciclétă f., pl. e (fr. bicyclette, d. bicycle și suf. diminutival -ette). Velociped, un fel de căruță cu doŭă roate pe acelașĭ plan, unite între ele printr’un cadru, deasupra căruĭa e o șa pe care te sui și împingi cu picĭoarele în niște pedale cu care se învîrtește o rotiță așezată între cele doŭă roate marĭ. Un lanț de transmisiune care unește această rotiță și osia roateĭ din apoi împinge bicicleta, care ținută în echilibru și cîrmuită cu mînile pin doŭă mînere fixate printr’o crăcană pe osia roateĭ dinainte, pornește ușor putînd străbate, pe drum neted, orice distanță. – Prima bicicletă purta numele de celerifer. Era o scîndură orizontală care unea doŭă roate așezate una după alta. Călare pe scîndură, omu înainta împingînd cu tălpile în pămînt. – La 1804 se numi velocifer (-fer ca în calorifer), iar omu care-l împingea se numea velociped; apoi acest nume s’a dat vehicululuĭ. La 1818, Drais de Sauerbron inventă drezina (fr. draisienne. V. drezină) aplicînd o cîrmă la roată la roata dinainte. – La 1855, Francezu Carol Michaux (mort sărac!) inventă pedalele (pe care le puse roateĭ dinainte, care deveni, așa și mișcătoare): bicicleta modernă se crease! Apoi, tot el, la 1880, inventă lanțu de transmisiune (aplicat roateĭ dinapoĭ, care deveni mișcătoare, rămînînd roateĭ dinainte numaĭ cîrma) apoĭ roatele cu cauciuc plin, apoĭ cele pneumatice. – Sînt și triciclete (cu două roate paralele și una înainte). Cele cu doŭă roate pot avea și doŭă șele (tandam) saŭ chear treĭ (tripletă). Cînd e cu motor, se numește motocicletă. – Pînă pe la 1890 se zicea în România velociped.

biciclétă-skí s. f.„Un original vehicul, așa-numita bicicletă-ski, realizată din ghidonul unei biciclete și un ski, apărută în anul acesta pe pârtiile din Alpii elvețieni.” Mag. 29 XII 66 p. 3 (din bicicletă + schi, probabil după model fr.)

biciclétă-tandém s. f. Bicicletă pentru 2 sau mai multe persoane, fiecare acționând câte o pereche de pedale ◊ „O bicicletă-tandem, carosată aerodinamic, a reușit să atingă performanța de 93,983 km/h pe o pistă din California [...]” R.l. 7 V 81 p. 6 (din bicicletă + tandem; DEX)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bicicle (desp. -ci-cle-) s. f., g.-d. art. bicicletei; pl. biciclete

bicicle (-ci-cle-) s. f., g.-d. art. bicicletei; pl. biciclete

biciclétă s. f. (sil. -cle-), pl. bicicléte

bicicletă-tandem (desp. -ci-cle-) s. f., g.-d. art. bicicletei-tandem; pl. biciclete-tandem

bicicletă-tandem (rar) (-ci-cle-) s. f., pl. biciclete-tandem

biciclétă-tandém s. f. (sil. -cle-), pl. bicicléte-tandém

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

biciclétă (bicicléte), s. f.1. Vehicul cu două roți. – 2. (Arg.) Ochelari. – Var. (înv.) biciclu. Fr. bicyclette.Der. biciclist, din fr.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a lua cuiva boii / caii de la bicicletă expr. a nu putea pedepsi pe cineva care merită sancționat pentru faptele sale

Intrare: bicicletă
bicicletă substantiv feminin
 • silabație: bi-ci-cle-tă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bicicle
 • bicicleta
plural
 • biciclete
 • bicicletele
genitiv-dativ singular
 • biciclete
 • bicicletei
plural
 • biciclete
 • bicicletelor
vocativ singular
plural
Intrare: bicicletă-tandem
bicicletă-tandem substantiv feminin
 • silabație: bi-ci-cle- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bicicletă-tandem
 • bicicleta-tandem
plural
 • biciclete-tandem
 • bicicletele-tandem
genitiv-dativ singular
 • biciclete-tandem
 • bicicletei-tandem
plural
 • biciclete-tandem
 • bicicletelor-tandem
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bicicle, bicicletesubstantiv feminin

 • 1. Vehicul cu două roți, pus în mișcare prin două pedale acționate cu picioarele și folosit, de obicei, pentru transportul unei singure persoane. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

bicicletă-tandem, biciclete-tandemsubstantiv feminin

 • 1. Bicicletă pentru două persoane, fiecare acționând câte o pereche de pedale. DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii

Un articol lingvistic