16 definiții pentru bibil

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BIBIL, bibiluri, s. n. Dantelă lucrată cu acul sau cusătură cu colțișori (aplicată la guler, la mâneci sau la poalele cămășii). – Din ngr. bibíla. corectat(ă)

BIBIL mai adesea pl. BIBILURI sn. 1 Un fel de dantelă, horbotă, împletitură cu acul care se coase mai ales pe la gulerul sau mînecile cămășii: făcînd colțișori și ~uri de mătase la piepții și mînecile unei cămeși (FIL.) 2 pop. familiar A vorbi în (sau cu) ~uri, a vorbi cu cuvinte alese, rar întrebuințate, cu înflorituri: și ea vorbește limba cea nouă cu ~uri (ALECS.) [ngr.].

bibil n. Mold. cusătură în formă de dințișori pe marginea unui guler sau mâneci: cămeșuice cusute cu bibiluri albe CR. [Gr. mod. BIBÍLA, refec].

bibíl n., pl. urĭ (ngr. bibila cusătură cu dințișorĭ la guler, la mînică ș.a.) A vorbi cu (saŭ în) bibiluri, a vorbi cu cuvinte alese, cu înfloriturĭ, figurat. V. altiță, dantelă, zorzon.

bibiluri snp [At: I. GHICA, ap. TDRG / E: ngr[1] bibíla] 1 Dantelă lucrată (cu acul) sau cusătură cu colțișori, aplicată la guler, la mâneci sau la poalele cămășii. 2 (Pgn) Lucruri migăloase. modificată

  1. mgngr. Corectat conform celorlalte dicționare. În maghiară nu există bibíla. — Ladislau Strifler

bibiluri s.n. pl. Dantelă lucrată cu acul sau cusătură cu colțișori (aplicată la guler, la mîneci sau la poalele cămășii); gener. lucruri migăloase. • /<ngr. μπιμπίλα „tiv”, „bordură”.

BIBILURI s. n. pl. Dantelă lucrată cu acul sau cusătură cu colțișori (aplicată la guler, la mâneci sau la poalele cămășii). – Din ngr. bibíla.

BIBILURI s. n. pl. Dantelă lucrată cu acul sau cusătură cu dințișori, aplicată la guler, la rrimeci, la poalele cămășii etc. [Eram] mai toți... îmbrăcați cu cămeșuice cusute cu bibiluri și albe cum e helgea. CREANGĂ, A. 75. Cămașă de filaliu, largă-n mîneci și cusută cu bibiluri. ODOBESCU, S. A. 135. Fetele se dădeau pe mîna unei jupînese, de le învăța... împletituri de bibiluri. GHICA, S.295.

BIBILURI s. n. pl. Dantelă lucrată cu acul sau cusătură cu dințișori (aplicată la guler, la mîneci sau la poalele cămășii). – Ngr. bibíla.

BIBILURI n. la pl. Dantelă lucrată cu acul sau cusătură cu zimți, aplicată ca garnitură la marginea obiectelor de lenjerie. /<ngr. bibíla

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bibil (bibiluri), s. n. – Broderie cu fire colorate; se aplică mai ales la extremități (mîneci și gît) la cămăși si bluze. – Mr. birbil’u. Ngr. μπιμπίλα „tiv”, μπιμπιλώνω „a broda” (Cihac, II, 639; Gáldi 156).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a o da pe bibiluri expr. (prst.) a face gesturi de atragere a bărbaților.

bibiluri s. n. pl. (prst.) vorbe sau gesturi de atragere a clienților.

Intrare: bibil
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bibil
  • bibilul
  • bibilu‑
plural
  • bibiluri
  • bibilurile
genitiv-dativ singular
  • bibil
  • bibilului
plural
  • bibiluri
  • bibilurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bibil, bibilurisubstantiv neutru

  • 1. Dantelă lucrată cu acul sau cusătură cu colțișori (aplicată la guler, la mâneci sau la poalele cămășii). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote [Eram] mai toți... îmbrăcați cu cămeșuice cusute cu bibiluri și albe cum e helgea. CREANGĂ, A. 75. DLRLC
    • format_quote Cămașă de filaliu, largă-n mîneci și cusută cu bibiluri. ODOBESCU, S. A. 135. DLRLC
    • format_quote Fetele se dădeau pe mîna unei jupînese, de le învăța... împletituri de bibiluri. GHICA, S.295. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.