18 definiții pentru bastion

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BASTION, bastioane, s. n. (Adesea fig.) Fortificație cilindrică sau poligonală, construită de obicei la colțurile unei fortărețe. [Pr.: -ti-on] – Din fr. bastion.

BASTION, bastioane, s. n. (Adesea fig.) Fortificație cilindrică sau poligonală, construită de obicei la colțurile unei fortărețe. [Pr.: -ti-on] – Din fr. bastion.

bastion sn [At: ODOBESCU, S. III, 586 / P: ~sti-on / Pl: ~oane / E: fr bastion] (Mil) Lucrare de formă poligonală, cu două flancuri și două fețe, acoperită cu iarbă sau cu zidărie, construită în afara incintei unui loc întărit, spre a-l apăra Cf baștă.

bastion s.n. (milit.) Lucrare de fortificație, în formă poligonală sau cilindrică, protejată în exterior de un șanț, care este construită, de obicei, la colțurile unei fortărețe, pentru a o apăra; (înv.) bașcă. • sil. -ti-on. pl. -oane. /<fr. bastion, germ. Bastione, it. bastione, lat. bastio, -onis.

*BASTION (pl. -oane) sn. 🎖️ Lucrare de fortificațiune așezată la unghiurile unei fortărețe și făcută din pămînt acoperit cu brazde, din zid de piatră sau de cărămizi (🖼 401): zidurile din prejur ocolindu-le cu bastioane și fortificații (BĂLC.) [fr. < it.].

BASTION, bastioane, s. n. Lucrare de fortificație de formă poligonală, cu două flancuri și două fețe, construită la unghiurile unei fortărețe. Dorobanții de avangardă... cată a se apropia... de fortul cel mare, de pe ale cărui bastioane gloanțele răpăiesc mai îndesate. ODOBESCU, S. III 586. ◊ Fig. Aceste națiuni [din țările de democrație populară] se strîng în jurul U.R.S.S.bastionul libertății și independenței popoarelor. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 445. – Pronunțat: -ti-on.

BASTION, bastioane, s. n. (Adesea fig.) Lucrare de fortificație de formă poligonală, construită de obicei la colțurile unei fortărețe. [Pr.: -ti-on] – Fr. bastion.

BASTION s.n. Lucrare de fortificație cu două flancuri și două fețe (construită de obicei la unghiurile unei fortărețe). [Pron. -ti-on, pl. -oane. / < fr. bastion, it. bastione].

BASTION s. n. 1. lucrare de fortificație în formă de turn scund și puternic, cu două flancuri și două fețe. 2. (fig.) ceea ce constituie un sprijin solid. (< fr. bastion)

BASTION ~oane n. 1) mil. Fortificație de formă cilindrică sau poliedrică, construită la colțurile unei fortărețe. 2) fig. Centru de rezistență a ceva (al unei organizații, al unei teorii, doctrine etc.). ~onul radicalismului. [Sil. -ti-on] /<fr. bastion

bastion n. lucrare de fortificațiune, constând dintr’un zid de pietre sau cărămizi, umplut cu pământ, care iese afară din linia sau locul întărit.

*bastión n., pl. oane (fr. bastion, d. it. bastione. V. baștă). Fort. O parte proeminentă a fortificațiuniĭ compusă din patru liniĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bastion (fortificație) (desp. -ti-on) s. n., pl. bastioane

bastion (fortificație) (-ti-on) s. n., pl. bastioane

bastion s. n. (sil. -ti -on), pl. bastioane

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BASTION s. (MIL.) (înv.) tabie. (~ul unei fortărețe.)

BASTION s. (MIL.) (înv.) tabie. (~ unei fortărețe.)

Intrare: bastion
  • silabație: bas-ti-on info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bastion
  • bastionul
  • bastionu‑
plural
  • bastioane
  • bastioanele
genitiv-dativ singular
  • bastion
  • bastionului
plural
  • bastioane
  • bastioanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bastion, bastioanesubstantiv neutru

  • 1. Fortificație cilindrică sau poligonală, construită de obicei la colțurile unei fortărețe. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: tabie
    • format_quote Dorobanții de avangardă... cată a se apropia... de fortul cel mare, de pe ale cărui bastioane gloanțele răpăiesc mai îndesate. ODOBESCU, S. III 586. DLRLC
  • 2. figurat Ceea ce constituie un sprijin solid. MDN '00
    • format_quote Aceste națiuni [din țările de democrație populară] se strîng în jurul U.R.S.S. – bastionul libertății și independenței popoarelor. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 445. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.