3 intrări

14 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

bari- Elem. de compunere „greutate”, „presiune”. • /<fr. bary-; cf. gr. βαρι „greu”, „profund”.

BAR1, bari, s. m. Unitate de măsură tolerată a presiunii egală cu presiunea exercitată de o megadină pe o suprafață de 1 cm2. – Din fr. bar.

bar3 sm [At: LTR / Pl: ~i / E: fr bar] Unitate de măsură a presiunii atmosferice egală cu un milion de barii.

bar1 s.m. (fiz.) Unitate de măsură a presiunii atmosferice, egală cu un milion de barii. • pl. -i. /<fr. bar; cf. gr. βαρ „greutate”.

BAR1, bari, s. m. Unitate de măsură a presiunii atmosferice egală cu un milion de barii. – Din fr. bar.

BAR s.m. Unitate de măsură a presiunii, reprezentând presiunea exercitată de o forță de o megadină pe o suprafață de 1 cm2. [< fr. bar].

BARO-, BARI-, -bár(ă) elem. „Greutate, presiune”; „grav”. (din fr. baro- / bary-, -bare, cf. gr. baros, barys)

BAR1 ~i m. Unitate de măsură a presiunii atmosferice, egală cu presiunea exercitată de o megadină pe o suprafață de un centimetru pătrat. /<fr., engl. bar

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bar1 (unitate de măsură) s. m., pl. bari

bar (unitate de măsură) s. m., pl. bari

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BARI- „greutate, presiune”. ◊ gr. barys „greu, profund” > fr. bary-, engl. id., germ. id., it. bari- > rom. bari-.~centru (v. -centru), s. n., 1. Punctul de întîlnire a medianelor unui triunghi. 2. Centru de greutate; ~fonie (v. -fonie1), s. f., bariglosie*; ~giroscop (v. giro-, v. -scop), s. n., instrument giroscopic pentru punerea în evidență a rotației pămîntului; ~glosie (v. -glosie), s. f., dificultate în pronunțarea cuvintelor; sin. barifonie, barilalie; ~lalie (v. -lalie), s. f., bariglosie*; ~metrie (v. -metrie1), s. f., determinare aproximativă a greutății animalelor vii pe bază de măsurători; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument pentru măsurarea intensității zgomotelor; ~morfoză (v. -morfoză), s. f., influență morfogenetică a forței de gravitație asupra organelor vegetale; sin. geomorfoză; ~sferă (v. -sferă), s. f., partea centrală a globului pămîntesc formată din elemente cu densitate mare; sin. centrosferă; ~teriu (v. -teriu), s. m., mamifer fosil din eocenul superior, cu corpul greu și cu incisivii inferiori transformați în defense.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BARI, oraș în SE Italiei (Apulia), port la M. Adriatică; 355,4 mii loc. (1988). Centru comercial și ind. (prelucr. petrolului și lemnului, oțeluri, mat. de constr., produse textile și alim.). Șantiere navale. Universitate. Monumente: biserica San Nicolo și catedrala San Savino (sec. 11-12). Muzee.

Intrare: bari
bari
prefix (I7-P)
 • bari
Intrare: Bari
nume propriu (I3)
 • Bari
Intrare: bar (u.m.)
bar2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bar
 • barul
 • baru‑
plural
 • bari
 • barii
genitiv-dativ singular
 • bar
 • barului
plural
 • bari
 • barilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bar, barisubstantiv masculin

 • 1. Unitate de măsură tolerată a presiunii egală cu presiunea exercitată de o megadină pe o suprafață de 1 cm2. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.