19 definiții pentru balotaj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BALOTAJ, balotaje, s. n. Situație creată la o alegere când niciun candidat nu întrunește majoritatea de voturi cerută de lege. – Din fr. ballottage.

balotaj sn [At: CARAGIALE, O. VI, 153 / V: (rar) ~agiu, ~az / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: fr ballot] 1 Situația în care, la alegeri sau la votare, nici un candidat nu întrunește majoritatea absolută de voturi (cerută de lege). 2 Scrutinul care trebuie să decidă între candidații rămași în balotaj (1).

balotáj s.n. 1 Situație care se creează la alegeri cînd nici unul dintre candidați nu întrunește majoritatea legală de voturi. 2 Repetare a alegerilor cu candidații plasați pe primele două locuri atunci cînd nici unul nu a obținut numărul necesar de voturi la primul scrutin. • pl. -e. /<fr. ballottage, germ. Ballotage.

BALOTAJ, balotaje, s. n. Situație în care, la o alegere, nici un candidat nu întrunește majoritatea de voturi cerută de lege. – Din fr. ballottage.

BALOTAJ, balotaje, s. n. Situație în care nici unul dintre candidații la o alegere n-a întrunit majoritatea de voturi cerută de lege (ceea ce face necesară o nouă alegere). S-a declarat balotaj. ♦ Alegere care trebuie să decidă între candidații rămași în această situație.

BALOTAJ, balotaje, s. n. Situație în care nici unul dintre candidații la o alegere n-a întrunit majoritatea de voturi cerută de lege, ceea ce face necesară o nouă alegere. – Fr. ballottage.

BALOTAJ s.n. Situație care se creează atunci cînd nici unul dintre candidații la o alegere n-a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi ales. ♦ Alegere care are loc atunci cînd candidații nu au obținut numărul necesar de voturi la un scrutin anterior. [< fr. ballottage].

BALOTAJ s. n. situație care se creează atunci când nici unul dintre candidații la o alegere n-a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi ales. (< fr. ballottage)

BALOTAJ ~e n. Situație creată în timpul unor alegeri, când nici unul dintre candidați nu obține la primul tur numărul necesar de voturi, ceea ce determină repetarea alegerilor. /<fr. ballottage

balotaj n. al doilea vot care se face, când candidații n’au avut la cel dintâiu numărul necesar de voturi: balotajul se face opt zile după prima votare.

*balotáj n., pl. e (fr. ballotage, d. ballot, balot, care vine d. balle, minge. V. bal 2 și bală 2). A doŭa votare care se face cînd candidațiĭ n’aŭ avut destule voturĭ la prima votare (ceĭa ce odinioară se făcea pin bile numite „baluri”).

*BALOTAGIU (pl. -agii, -agiuri), *BALOTAJ (pl. -aje, -ajuri) sn. Rezultatul unui vot în care nici unul din candidați n’a obținut majoritatea absolută; scrutin de ~, a doua votare, în care se proclamă ales acela dintre candidați care a întrunit cele mai multe voturi (majoritate relativă); în caz de paritate de voturi, cel mai în vîrstă se consideră ales [fr.].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: balotaj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • balotaj
  • balotajul
  • balotaju‑
plural
  • balotaje
  • balotajele
genitiv-dativ singular
  • balotaj
  • balotajului
plural
  • balotaje
  • balotajelor
vocativ singular
plural
balotagiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
balotaz
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

balotaj, balotajesubstantiv neutru

  • 1. Situație creată la o alegere când niciun candidat nu întrunește majoritatea de voturi cerută de lege. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote S-a declarat balotaj. DLRLC
    • 1.1. Alegere care trebuie să decidă între candidații rămași în această situație. DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.