12 definiții pentru balneologie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BALNEOLOGÍE s. f. Ramură a medicinii care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor termale sau minerale și a nămolurilor. [Pr.: -ne-o-] – Din fr. balnéologie.

BALNEOLOGÍE s. f. Ramură a medicinii care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor termale sau minerale și a nămolurilor. [Pr.: -ne-o-] – Din fr. balnéologie.

balneologíe sf [At: DL / P: ~ne-o~ / E: fr balnéologie] Ramură a medicinii care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor termale sau minerale și a nămolurilor.

balneologie s.f. (med.) Ramură a medicinei interne care se ocupă cu studiul acțiunii profilactice și terapeutice a factorilor balneoclimatici, a apelor minerale și termale, a nămolurilor etc. • sil. -ne-o-. g.-d. -iei. /<fr. balnéologie, germ. Balneologie.

BALNEOLOGÍE s. f. Ramură a medicinii care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor minerale și a nămolurilor. Institut de balneologie. – Pronunțat: -ne-o-.

BALNEOLOGÍE s. f. Ramură a medicinii care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor termale sau minerale și a nămolurilor. [Pr.: -ne-o-] – Fr. balnéologie.

BALNEOLOGÍE s.f. Disciplină care se ocupă cu studiul apelor minerale și al nămolurilor terapeutice, precum și cu studiul acțiunii lor curative. [Gen. -iei. / < fr. balnéologie, cf. lat. balneum – baie, gr. logos – studiu].

BALNEOLOGÍE s. f. disciplină care se ocupă cu studiul și aplicarea terapeutică a apelor minerale și a nămolurilor. (< germ. Balneologie)

BALNEOLOGÍE f. Ramură a medicinei care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor minerale sau termale și a nămolurilor. Institut de ~. [Art. balneologia; G.-D. balneologiei; Sil. -ne-o-, -gi-e] /<fr. balnéologie


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

balneologíe (-ne-o-) s. f., art. balneología, g.-d. balneologíi, art. balneologíei

balneologíe s. f. (sil. -ne-o-), art. balneología, g.-d. balneologíi, art. balneologíei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

BALNEO- „băi, balnear”. ◊ L. balneum „baie” > fr. balnéo-, engl. id., germ. id. > rom. balneo-.~geologie (v. geo-, v. -logie1), s. f., studiul relațiilor dintre apele minerale și structura geologică respectivă; ~grafie (v. -grafie), s. f., descriere a băilor; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în balneologie; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază apele minerale și nămolurile terapeutice; ~terapie (v. -terapie), s. f., utilizarea în scop terapeutic a apelor minerale și a nămolurilor.

Intrare: balneologie
 • silabație: bal-ne-o-
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • balneologie
 • balneologia
plural
genitiv-dativ singular
 • balneologii
 • balneologiei
plural
vocativ singular
plural

balneologie

 • 1. Ramură a medicinii care studiază acțiunea profilactică și curativă a apelor termale sau minerale și a nămolurilor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Institut de balneologie.
   surse: DLRLC

etimologie: