4 intrări

34 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AUT, adv., (2) auturi, s. n. (Sport) 1. Adv. În afara terenului de joc. 2. S. n. Situație în care un jucător scoate mingea în afara terenului de joc; penalizare aplicată de arbitru jucătorului respectiv. – Din engl. out „afară”.

aut [At: DN3 / Pl: ~uri / E: eg out] (Spt) 1 av În afara terenului de joc. 2 sn Situație în care un jucător scoate mingea în afara terenului de joc. 3 sn Penalizare acordată de arbitru pentru aut (2).

AUT (2) auturi, adv., s. n. (Sport) 1. Adv. În afara terenului de joc. 2. S. n. Situație în care un jucător scoate mingea în afara terenului de joc; penalizare aplicată de arbitru împotriva jucătorului respectiv. – Din engl. out „afară”.

AUT adv. (Sport) în afara limitelor terenului de joc. – Pronunțat monosilabic.

AUT adv. (Sport) În afara limitelor terenului de joc. ♦ (Substantivat, n.) Ieșirea, scoaterea mingii în afara limitelor terenului de joc, urmată de penalizare; penalizarea dată în această împrejurare. – Engl. out.

AUT adv. (Sport) În afara terenului de joc. ♦ (s.n.) Ieșirea, scoaterea mingii în afara terenului de joc; penalizarea aplicată în această situație. [< engl. out – afară].

AUT1 I. adv. (sport) în afara terenului de joc. II. s. n. ieșirea, scoaterea mingii în afara terenului de joc; penalizarea aplicată în această situație. (< engl. out, afară)

ÁUT1 adv. sport În afara terenului de joc. /<engl. out

ÁUT2 ~uri n. sport Situație când mingea iese în afara terenului de joc. /<engl. out

ÁUTO2- Element de compunere însemnând „automobil”, „automat”, care servește la formarea unor substantive. [Pr.: a-u-] – Din fr. auto-.

ÁUTO1- Element de compunere însemnând „de la sine”, „prin mijloace proprii”, care servește la formarea unor substantive, adjective și verbe. [Pr.: a-u-] – Din fr. auto-.

auto2- [At: DA / P: a-u~ / E: fr auto] Element prim de compunere cu semnificația: 1 De automobil. 2 De transport cu tracțiune mecanică. 3 Automat. 4 Automatizat. 5 Automatizare.

auto1- [At: DA / P: a-u~ / V: (înv) avto~ / E: fr, it auto] Element prim de compunere cu semnificația: 1 El însuși. 2 În sine însuși. 3 Prin sine însuși. 4 De la sine însuși.

AUTO1- Element de compunere însemnând „de la sine”, „prin mijloace proprii” și care servește la formarea unor substantive, adjective și verbe. [Pr.: a-u-] – Din fr. auto-.

AUTO1- Element de compunere care arată că noțiunea conținută de a doua parte a cuvîntului compus se referă la subiect sau că acțiunea exprimată se îndeplinește spontan, de la sine, prin mijloace proprii; servește la formarea unor substantive ca autoapărare, autoliniștire, adjective ca: autobiografic, autocritic și verbe ca: autoadministra, autofinanța, autoimpune etc. – Pronunțat: a-u-.

AUTO2- Element de compunere însemnînd «automobil», «automat», care servește – mai ales în limbajul tehnic – la formarea unor substantive ca: autoblin- dat, autotracțiune etc. – Pronunțat: a-u-.

AUTO2- Element de compunere însemnând „automobil”, „automat”, care servește la formarea unor substantive ca: autoblindat. [Pr.: a-u-] – Fr. auto-.

AUTO1- Element de compunere care arată că noțiunea conținută de a doua parte a cuvântului compus se referă la subiect sau că acțiunea exprimată se îndeplinește de la sine, prin mijloace proprii; servește la formarea unor substantive ca: autoliniștire, adjective ca: autocritic și verbe ca: autoadministra. [Pr.: a-u-] – Fr. auto- (< gr.).

AUTO2- Element prim de compunere savantă cu semnificația „automat” sau „automobil”. [Pron. a-u-. / < fr. automobile].

AUTO1- Element prim de compunere savantă pentru cuvinte care arată că noțiunea se referă la subiect sau că acțiunea exprimată se îndeplinește de la sine. [Pron. a-u-. / < fr., it. auto-, cf. gr. autos – însuși].

arată toate definițiile

Intrare: aut (adv.)
aut1 (adv.) adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • aut
Intrare: aut (s.n.)
aut2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • aut
 • autul
 • autu‑
plural
 • auturi
 • auturile
genitiv-dativ singular
 • aut
 • autului
plural
 • auturi
 • auturilor
vocativ singular
plural
Intrare: auto (pref., de la sine)
auto3 (pref., de la sine) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
 • auto
prefix (I7-P)
 • aut
Intrare: auto (pref., mașină)
auto4 (pref., mașină) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
 • auto
prefix (I7-P)
 • aut
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

aut (adv.)

 • 1. sport În afara terenului de joc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie:

aut (s.n.)

 • 1. sport Situație în care un jucător scoate mingea în afara terenului de joc; penalizare aplicată de arbitru jucătorului respectiv.
  surse: DEX '09 DN

etimologie:

auto (pref., de la sine) aut

 • 1. Element de compunere însemnând „de la sine”, „prin mijloace proprii”, care servește la formarea unor substantive, adjective și verbe.
  surse: DEX '09 MDA2 DN DCR2 DETS

etimologie:

auto (pref., mașină) aut

 • 1. Element de compunere însemnând „automobil”, „automat”, care servește la formarea unor substantive.
  surse: DEX '09 DLRLC MDA2 DN DCR2

etimologie: