14 definiții pentru atlant

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ATLANT, atlanți, s. m. 1. Statuie reprezentând un bărbat puternic, folosită ca element de susținere în locul unei coloane sau ca pilastru. 2. Locuitor legendar al Atlantidei. – Din fr. atlante.

atlant1 smf [At: DN3 / Pl: ~nți / E: fr atlante] 1 (Rar) Statuie reprezentând un bărbat sau o femeie într-o atitudine de efort care susține antablamentul unui edificiu sau alte elemente arhitectonice Si: cariatidă, telamon. 2 Locuitor legendar al Atlantidei.

atlant2 sn [At: DA ms / V: ~e / Pl: ~e / E: it atlante] (Îvr) 1-2 Atlas2 (1-2).

ATLANT, atlanți, s. m. 1. Statuie reprezentând un bărbat într-o atitudine de efort, folosită ca element de susținere în locul unei coloane sau ca pilastru. 2. Locuitor legendar sau fantastic al Atlantidei. – Din fr. atlante.

ATLANT, atlanți, s. m. Statuie reprezentînd un bărbat într-o atitudine de efort, destinată să susțină ca o coloană antablamentul unui edificiu sau alte elemente de arhitectură. – Fr. atlante.

ATLANT s.m. Statuie reprezentînd un bărbat într-o atitudine de efort, care susține antablamentul unui edificiu sau alte elemente de arhitectură; telamon. [< it., fr. atlante].

ATLANT s. m. 1. statuie, bărbat într-o atitudine de efort, ca suport pentru balcoane și bovindouri; telamon. 2. locuitor al legendarei Atlantida. (< fr., it. atlante)

ATLANT ~ți m. Statuie reprezentând un bărbat, folosită ca element de susținere în locul unei coloane. /<fr. atlante

*atlánt n., pl. e, ca diamant, și atlánte n., pl. tot e, ca nume (după numele titanuluĭ mitologic Atlante [lat. Atlas, gen. Atlantis], prefăcut în munte și condamnat să țină ceru și pămîntu pe umerĭ). Carte în care-s hărțĭ geografice orĭ tábule anatomice, tecnice ș. a. Anat. Prima vertebră pe care se sprijină capu. S. n. și m. Arh. Coloană, suport în formă de bărbat. (V. cariatidă). – Fals atlás și atláz, pl. e și urĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

atlant (desp. a-tlant) s. m., pl. atlanți corectat(ă)

atlant (a-tlant) s. m., pl. atlanți

atlant s. m. (sil. -tlant), pl. atlanți

Intrare: atlant
  • silabație: a-tlant info
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • atlant
  • atlantul
  • atlantu‑
plural
  • atlanți
  • atlanții
genitiv-dativ singular
  • atlant
  • atlantului
plural
  • atlanți
  • atlanților
vocativ singular
plural
atlante
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

atlant, atlanțisubstantiv masculin

  • 1. Statuie reprezentând un bărbat puternic, folosită ca element de susținere în locul unei coloane sau ca pilastru. DEX '09 DN
    sinonime: telamon
  • 2. Locuitor legendar al Atlantidei. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.