16 definiții pentru atavism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ATAVISM, (2) atavisme, s. n. 1. Apariție la un descendent animal sau vegetal a unor particularități (fizice sau psihice) proprii ascendenților îndepărtați și care nu s-au manifestat în generațiile intermediare. 2. Particularitate proprie atavismului (1). – Din fr. atavisme.

atavism sn [At: BRĂESCU, M. B. 11 / Pl: ~e / E: fr atavisme] Apariția, la un descendent vegetal sau animal, a unor caractere care nu sunt proprii tipului respectiv, dar aparțin ascendenților îndepărtați.

*ATAVISM sbst. 1 Moștenirea unor anumite caractere fizice sau morale de la părinți sau strămoși 2 Tendința animalelor sau plantelor de a se întoarce la tipul primitiv [fr.].

ATAVISM s. n. Apariție la un descendent animal sau vegetal a unor particularități (fizice sau psihice) proprii ascendenților îndepărtați. – Din fr. atavisme.

ATAVISM s. n. Ivire, la unele exemplare din regnul vegetal sau (mai ales) animal, a unor particularități (de ordin fizic sau psihic) neobișnuite, dar proprii strămoșilor îndepărtați. Un exemplu de atavism la oameni este dezvoltarea, în unele cazuri rare, a apendicelui codal.

ATAVISM s. n. Ivire, la unele exemplare din regnul vegetal sau animal, a unor particularități (fizice sau psihice) neobișnuite, dar proprii strămoșilor îndepărtați. – Fr. atavisme.

ATAVISM s.n. Apariție la unele vietăți (mai ales din regnul animal) a unor caractere neobișnuite, pe care le-a avut un strămoș îndepărtat. [Pl. -me. / < fr. atavisme, cf. lat. atavus – strămoș].

ATAVISM s. n. 1. reapariție (la unele animale sau plante) a unor caractere ancestrale latente. 2. ansamblu de caractere ereditare. (< fr. atavisme)

ATAVISM n. Apariție la unele vietăți a unor caractere neobișnuite pe care le-a posedat un strămoș îndepărtat. /<fr. atavisme

atavism n. tendința ființelor de a reproduce, după mai multe generațiuni, în organismul lor unele caractere ale străbunilor.

*atavízm n. (d. lat. átavus, strămoș, cu sufixu -izm). Asemănare cu strămoșiĭ (maĭ ales morală).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!atavism s. n., (particularități) pl. atavisme

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: atavism
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • atavism
  • atavismul
  • atavismu‑
plural
  • atavisme
  • atavismele
genitiv-dativ singular
  • atavism
  • atavismului
plural
  • atavisme
  • atavismelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

atavism, atavismesubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Apariție la un descendent animal sau vegetal a unor particularități (fizice sau psihice) proprii ascendenților îndepărtați și care nu s-au manifestat în generațiile intermediare. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: reversie
    • format_quote Un exemplu de atavism la oameni este dezvoltarea, în unele cazuri rare, a apendicelui codal. DLRLC
  • 2. (numai) singular Ansamblu de caractere ereditare. MDN '00
  • 3. Particularitate proprie atavismului. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.