10 definiții pentru ariceală

ARICEÁLĂ, ariceli, s. f. 1. Boală de piele la cai și la unele vite cornute, manifestată prin inflamarea pielii de la chișiță. 2. Boală a viței-de-vie, constând în apariția unor umflături noduroase pe părțile lemnoase ale plantei. – Arici2 + suf. -eală.

ARICEÁLĂ, ariceli, s. f. 1. Boală de piele la cai și la unele vite cornute, manifestată prin inflamarea pielii de la chișiță. 2. Boală a viței de vie, costând în apariția unor umflături noduroase pe părțile lemnoase ale plantei. – Arici2 + suf. -eală.

ARICEÁLĂ s. f. Boală a vitelor și mai ales a cailor, care se manifestă printr-o erupție pustuloasă la încheietura de jos a picioarelor, lîngă copită. Caii pot face ariceală dacă nu-i speli. V. ROM. martie 1952, 167. Eu rămîn unde sînt rînduit, la odăi, să stricnesc caii ori să-i curăț de ariceală. SADOVEANU, F. J. 572.

ariceálă s. f., g.-d. art. aricélii; pl. aricéli

ariceálă s. f., g.-d. art. aricélii; pl. aricéli

ariceálă sf [At: (sec. XVIII) ap. HEM 1642 / Pl: ~eli / E: arici + -eală] 1 Boală de piele la cai și la unele vite cornute, manifestată prin inflamarea pielii la chișiță Si: arici, aricit2, aricitură. 2 Boală a viței de vie, manifestată prin apariția de umflături noduroase pe părțile lemnoase ale plantei.

ARICEÁLĂ s. (MED. VET.) (pop.) arici. (~ cailor.)

ARICEÁLĂ f. 1) Boală a vitelor (mai ales la cai) caracterizată prin inflamarea pielii de la încheietura piciorului, deasupra copitei. 2) Boală a viței de vie care se manifestă prin apariția unor umflături pe partea lemnoasă. /arici + suf. ~eală

ariceálă f., pl. elĭ (d. aricĭ). O boala [!] de vite (numita și aricĭ) care atacă copitele și se prinde și de pelea [!] omuluĭ făcîndu-ĭ-o ca pelea de aricĭ. O boală de plante numită și tăcĭune.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ARICEÁLĂ s. (MED. VET.) (pop.) arici. (~ cailor.)

Intrare: ariceală
ariceală substantiv feminin
substantiv feminin (F57)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular aricea ariceala
plural ariceli aricelile
genitiv-dativ singular ariceli aricelii
plural ariceli aricelilor
vocativ singular
plural