14 definiții pentru ardezie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARDÉZIE, ardezii, s. f. Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se poate desface ușor în foi subțiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători etc. – Din it. ardesia.

ARDÉZIE, ardezii, s. f. Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se poate desface ușor în foi subțiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători etc. – Din it. ardesia.

ardézie sf [At: DA / Pl: ~ii / E: fr ardoise, it ardesia] Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se desface ușor în plăci subțiri, folosite la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricat tăblițe pentru școlarii începători etc.

ARDÉZIE, ardezii, s. f. Șist argilos dur, de culoare variată (de obicei albastră-cenușie), care se poate ușor despărți în foi subțiri și din care se fac plăci de acoperit casele, tăblițe de scris etc. Profesorul l-a cercetat și l-a cintărit. l-a întins abecedarul și o tăbliță de ardezie. SADOVEANU, M. C. 66. – Pronunțat: -zi-e.

ARDÉZIE, ardezii, s. f. Rocă argiloasă dură, care se poate desface ușor în foi subțiri; servește la acoperirea caselor, la fabricarea tăblițelor etc. – It. ardesia.

ARDÉZIE s.f. Rocă argiloasă tare, care se poate desface în foi; se întrebuințează la acoperișuri, la confecționarea tăblițelor de scris etc. [Gen. -iei. / < it. ardesia].

ARDÉZIE s. f. rocă argiloasă tare, cu structura foioasă, de culoare neagră-cenușie, pentru tăblițele de scris și pentru acoperirea caselor. (< it. ardesia)

ARDÉZIE ~i f. Rocă argiloasă care se desface în foi și se folosește la acoperitul clădirilor și la fabricarea plăcilor izolante. [G.-D. ardeziei; Sil. -zi-e] /<it. ardesia

ardezie f. piatră negricioasă sau cenușie ce se împarte în plăci subțiri, servă la acoperișul caselor, la facerea meselor de biliard și a plăcilor de scris.

*ardézie f. (it. ardésia, fr. ardoise). O peatră cenușie închisă lamelară cu care se acopere casele, numită așa după ținutu Ardes din Irlanda, de unde aŭ fost aduse primele ardeziĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ardézie (-zi-e) s. f., art. ardézia (-zi-a), g.-d. art. ardéziei; pl. ardézii, art. ardéziile (-zi-i-)

ardézie s. f. (sil. -zi-e), art. ardézia (sil. -zi-a), g.-d. art. ardéziei; pl. ardézii, art. ardéziile (sil. -zi-i-)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ardezie (engl.= slate) (șist argilos), rocă argiloasă bogată în material siltic și arenitic, cu grad avansat de compactizare. Desfacerea în plăci la eforturi mecanice minime a permis utilizarea ei la confecționarea de pardoseli, plăci izolante etc. Are vârstă paleoz., rar mezoz.; se alterează greu.

Intrare: ardezie
 • silabație: -zi-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ardezie
 • ardezia
plural
 • ardezii
 • ardeziile
genitiv-dativ singular
 • ardezii
 • ardeziei
plural
 • ardezii
 • ardeziilor
vocativ singular
plural

ardezie

 • 1. Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se poate desface ușor în foi subțiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Profesorul l-a cercetat și l-a cîntărit. l-a întins abecedarul și o tăbliță de ardezie. SADOVEANU, M. C. 66.
   surse: DLRLC

etimologie: