13 definiții pentru antropomorfism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

antropomorfism sn [At: DA / Pl: ~e / E: fr anthropomorphisme] 1 Credință prin care se atribuie divinităților chip de om, sentimente și pasiuni omenești. 2 (Flz) Credință mistică prin care se atribuie lucrurilor și fenomenelor naturii însușiri și sentimente omenești.

ANTROPOMORFÍSM s. n. Concepție care atribuie însușiri omenești unor lucruri, ființe sau procese din natură. ♦ Reprezentare a zeilor și a divinității sub înfățișare omenească. – Din fr. anthropomorphisme.

ANTROPOMORFÍSM s. n. Credință mistică potrivit căreia se atribuie lucrurilor și fenomenelor naturii însușiri și sentimente omenești. ♦ Reprezentare a zeilor și a divinității sub înfățișare omenească. – Din fr. anthropomorphisme.

ANTROPOMORFÍSM s. n. Credință mistică strîns legată de animism și generatoare a politeismului, specifică unui stadiu înapoiat al cunoașterii, care atribuie lucrurilor și fenomenelor naturii o formă corporală, sentimente și pasiuni omenești.

ANTROPOMORFÍSM s. n. Credință mistică specifică unui stadiu înapoiat al cunoașterii, care atribuie lucrurilor și fenomenelor naturii forme și sentimente omenești. – Fr. anthropomorphisme.

ANTROPOMORFÍSM s.n. 1. Concepție mistică care atribuie divinităților născocite (zei, spirite etc.) sau lucrurilor și fenomenelor naturii forme, însușiri și sentimente umane. 2. (Arte) Reprezentare a divinităților sub înfățișare omenească. [< fr. anthropomorphisme].

ANTROPOMORFÍSM s. n. 1. concepție care atribuie divinităților sau lucrurilor și fenomenelor naturii forme, însușiri și sentimente umane. 2. reprezentare a divinităților sub înfățișare omenească. (< fr. anthropomorphisme)

ANTROPOMORFÍSM n. Concepție care atribuie lucrurilor, animalelor, fenomenelor naturii, precum și divinităților forme și particularități omenești. /<fr. anthropomorphisme

antropomorfism n. doctrină care atribuie lui Dumnezeu figura, sentimentele și pasiunile omului.

*antropomorfízm n. (vgr. ánthropos, om, și morphé, formă). Doctrina de a ți-l închipui pe Dumnezeŭ supt formă de om și cu aceleașĭ sentimente.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: antropomorfism
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • antropomorfism
 • antropomorfismul
 • antropomorfismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • antropomorfism
 • antropomorfismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

antropomorfism

 • 1. Concepție care atribuie însușiri omenești unor lucruri, ființe sau procese din natură.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Reprezentare a zeilor și a divinității sub înfățișare omenească.
   surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: