17 definiții pentru antrepriză


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; lucrarea propriu-zisă. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Din fr. entreprise.

antrepri sf [At: I. IONESCU, P. 148 / Pl: ~ze / E: fr entreprise] 1 Executare a unei lucrări în schimbul unui preț determinat. 2 Afacere comercială sau industrială.

ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. (Mai ales în regimul capitalist) întreprindere particulară care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc. ♦ Conducere particulară a unor lucrări (industriale, comerciale, de construcții etc.) făcute în anumite condiții. Antrepriza șantierului.Expr. A da în antrepriză = a da unei întreprinderi sau unui antreprenor să execute o lucrare. A lua în antrepriză = a lua asupra sa conducerea unei lucrări.

ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. Formă de organizare și executare a construcțiilor capitale de către o organizație specială de construcții; (în regimul capitalist) întreprindere particulară care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; conducere particulară a unor lucrări. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Fr. entreprise.

ANTREPRÍZĂ s.f. Formă de organizare și de executare a construcțiilor capitale de către o organizație specială de construcții; întreprindere comercială sau industrială care preia executarea de lucrări (mari) al căror preț este plătit cu anticipație după un deviz întocmit dinainte; lucrare făcută de o astfel de întreprindere. ◊ A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. [< fr. entreprise].

ANTREPRÍZĂ s. f. 1. sistem de executare a lucrărilor de construcții-montaj, în care prețurile unitare pe care beneficiarul urmează să le plătească constructorului se stabilesc prin deviz întocmit dinainte. 2. întreprindere care execută lucrări de antrepriză (1). (< fr. entreprise)

ANTREPRÍZĂ ~e f. 1) Sistem de organizare și executare a unor lucrări de construcții pe bază de contract de către o întreprindere specializată. 2) Întreprindere care execută aceste lucrări. 3) Lucrare executată de o astfel de întreprindere. [G.-D. antreprizei; Sil. an-tre-pri-] /<fr. entreprise

antrepriză f. întreprindere (= fr. entreprise).

*antrepríză f., pl. e (fr. entreprise. V. repriză. A te învoi, p. o sumă fixă, să facĭ o lucrare, o afacere, independent de cîștig orĭ de perdere. – Rom. întreprindere.

întrepri sf vz antrepriză


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

antrepríză (-tre-pri-) s. f., g.-d. art. antreprízei; pl. antrepríze

antrepríză s. f. (sil. -pri-), pl. antrepríze


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ANTREPRÍZĂ s. (înv.) podrad. (~ condusă de un antreprenor.)

ANTREPRI s. (înv.) podrad. (~ condusă de un antreprenor.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

antrepríză (antrepríze), s. f. – Întreprindere comercială. Fr. entreprise.Der. antreprenor, s. m., din fr. entrepreneur. Cf. întreprinde.

Intrare: antrepriză
antrepriză substantiv feminin
 • silabație: an-tre-pri-ză
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • antrepri
 • antrepriza
plural
 • antreprize
 • antreprizele
genitiv-dativ singular
 • antreprize
 • antreprizei
plural
 • antreprize
 • antreprizelor
vocativ singular
plural

antrepriză

 • 1. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; lucrarea propriu-zisă.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: podrad
  • 1.1. Conducere particulară a unor lucrări (industriale, comerciale, de construcții etc.) făcute în anumite condiții.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Antrepriza șantierului.
    surse: DLRLC
  • 1.2. expresie A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor.
   surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.3. expresie A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări.
   surse: DEX '09 DLRLC

etimologie: