17 definiții pentru anilină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANILI s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. – Din fr. aniline, germ. Anilin.

anili sf [At: D. ZAMFIRESCU, R. 28 / Pl: ~ne / E: fr aniline, ger Anilin] Substanță chimică lichidă, uleioasă, obținută prin distilarea indigoului sau prin reducerea nitrobenzonului și care este utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc. Si: aminobenzen, fenilamină.

*ANILI sf. Substanță alcaloidă preparată din gudronul provenit din distilarea cărbunilor de piatră în fabricarea gazului de iluminat; prin acțiunea bicromatului de potasiu, capătă o frumoasă coloare violetă; prin acțiunea biclorurei de staniu, dă o coloare roșie numită fucsină: aceste colori sînt întrebuințate la văpsirea mătăsuritor, lînurilor, etc. și la fabricarea cernelii [fr.].

ANILI s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și care este utilizată în industria coloranților, medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. – Din fr. aniline, germ. Anilin.

ANILI s. f. Lichid toxic incolor, care servește ca bază în industria coloranților. I-a absorbit, cum absoarbe o vadră de apă cîteva picături de anilină. D. ZAMFIRESCU, R. 28. ◊ Galben de anilină v. galben1.

ANILI s. f. Lichid incolor toxic care servește ca materie primă de bază în industria chimică organică. – Fr. aniline.

ANILI s.f. Lichid toxic incolor extras din gudroanele cărbunilor de pămînt și folosit în industria coloranților; aminobenzen. [Cf. fr. aniline, germ. Anilin].

ANILI s. f. lichid uleios, incolor, cu miros specific, din gudroanele cărbunilor de pământ, folosit în sinteza coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen. (< fr. aniline)

ANILI f. Lichid incolor, uleios, toxic, extras din gudroanele de huilă, folosit la fabricarea coloranților și a medicamentelor. /<fr. aniline, germ. Anilin

anilină f. lichid incolor (extras din indigo și din păcura de huilă) ale cărui combinațiuni procură colori variate, întrebuințate în industrie.

*anilínă f., pl. e (d. anil). Un alcaloid lichid incolor saŭ puțin cafeniŭ care a fost extras din indigo pin destilare la 1826 de chimistu Unverdorben. Azĭ se extrage din cărbuniĭ de pămînt reducînd nitrobenzina. Are un miros slab caracteristic, densitatea 1,04 la 0°, se topește la -18° și ferbe la 183°. E baza uneĭ întregĭ seriĭ de materiĭ colorante industriale descoperite maĭ ales de William Perkin († 1907). – Vulg. analină.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

anili s. f., g.-d. art. anilinei

anili s. f., g.-d. art. anilinei

anili s. f., g.-d. art. anilinei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ANILI s. (CHIM.) aminobenzen, fenilamină.

ANILI s. (CHIM.) aminobenzen, fenilamină.

Intrare: anilină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • anili
  • anilina
plural
genitiv-dativ singular
  • aniline
  • anilinei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

anilisubstantiv feminin

  • 1. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote I-a absorbit, cum absoarbe o vadră de apă cîteva picături de anilină. D. ZAMFIRESCU, R. 28. DLRLC
    • 1.1. Galben de anilină. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.