15 definiții pentru anilină


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANILÍNĂ s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. – Din fr. aniline, germ. Anilin.

anilínă sf [At: D. ZAMFIRESCU, R. 28 / Pl: ~ne / E: fr aniline, ger Anilin] Substanță chimică lichidă, uleioasă, obținută prin distilarea indigoului sau prin reducerea nitrobenzonului și care este utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc. Si: aminobenzen, fenilamină.

ANILÍNĂ s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și care este utilizată în industria coloranților, medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. – Din fr. aniline, germ. Anilin.

ANILÍNĂ s. f. Lichid toxic incolor, care servește ca bază în industria coloranților. I-a absorbit, cum absoarbe o vadră de apă cîteva picături de anilină. D. ZAMFIRESCU, R. 28. ◊ Galben de anilină v. galben1.

ANILÍNĂ s. f. Lichid incolor toxic care servește ca materie primă de bază în industria chimică organică. – Fr. aniline.

ANILÍNĂ s.f. Lichid toxic incolor extras din gudroanele cărbunilor de pământ și folosit în industria coloranților; aminobenzen. [Cf. fr. aniline, germ. Anilin].

ANILÍNĂ s. f. lichid uleios, incolor, cu miros specific, din gudroanele cărbunilor de pământ, folosit în sinteza coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen. (< fr. aniline)

ANILÍNĂ f. Lichid incolor, uleios, toxic, extras din gudroanele de huilă, folosit la fabricarea coloranților și a medicamentelor. /<fr. aniline, germ. Anilin

anilină f. lichid incolor (extras din indigo și din păcura de huilă) ale cărui combinațiuni procură colori variate, întrebuințate în industrie.

*anilínă f., pl. e (d. anil). Un alcaloid lichid incolor saŭ puțin cafeniŭ care a fost extras din indigo pin destilare la 1826 de chimistu Unverdorben. Azĭ se extrage din cărbuniĭ de pămînt reducînd nitrobenzina. Are un miros slab caracteristic, densitatea 1,04 la 0°, se topește la -18° și ferbe la 183°. E baza uneĭ întregĭ seriĭ de materiĭ colorante industriale descoperite maĭ ales de William Perkin († 1907). – Vulg. analină.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

anilínă s. f., g.-d. art. anilínei

anilínă s. f., g.-d. art. anilínei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ANILÍNĂ s. (CHIM.) aminobenzen, fenilamină.

ANILI s. (CHIM.) aminobenzen, fenilamină.

Intrare: anilină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • anili
 • anilina
plural
genitiv-dativ singular
 • aniline
 • anilinei
plural
vocativ singular
plural

anilină

 • 1. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: aminobenzen fenilamină un exemplu
  exemple
  • I-a absorbit, cum absoarbe o vadră de apă cîteva picături de anilină. D. ZAMFIRESCU, R. 28.
   surse: DLRLC

etimologie: