10 definiții pentru angrenaj

angrenáj sn [At: DA / Pl: ~e / E: fr engrenage] 1 (Mec) Sistem de roți dințate, care se îmbină unele într-altele Si: îmbucare. 2-5 (Fig) Complex de lucruri sau împrejurări care se țin strâns unele de altele sau care se complică unele pe altele.

ANGRENÁJ, angrenaje, s. n. Sistem de roți dințate care se îmbucă una într-alta (cu scopul de a-și transmite mișcarea). – Din fr. engrenage.

ANGRENÁJ, angrenaje, s. n. Sistem de roți dințate care se îmbucă una într-alta (cu scopul de a-și transmite mișcarea). – Din fr. engrenage.

ANGRENÁJ, angrenaje, s. n. Ansamblu de roți dințate care se îmbucă una în alta cu scopul de a-și transmite una alteia mișcarea. Lucrările de reparație la angrenajul cuptorului nr. 2 au fost terminate.Angrenaj cu lanț = angrenaj făcut prin intermediul unui lanț (cînd roțile sînt așezate la distanță).

ANGRENÁJ, angrenaje, s. n. Sistem de roți dințate care se îmbucă una într-alta (cu scopul de a-și transmite mișcarea). – Fr. engrenage.

angrenáj s. n., pl. angrenáje

angrenáj s. n., pl. angrenáje

ANGRENÁJ s.n. 1. Sistem de roți și de pinioane care se angrenează unele în altele. ◊ Angrenaj cu lanț = angrenaj făcut cu ajutorul unui lanț. 2. (Fig.) Înlănțuire, concurs de împrejurări strâns legate unele de altele. [< fr. engrenage].

ANGRENÁJ s. n. 1. mecanism, sistem de roți dințate care se angrenează unele în altele. 2. (fig.) înlănțuire, concurs de împrejurări strâns legate unele de altele. (< fr. engrenage)

ANGRENÁJ ~e n. 1) Mecanism constituit din două sau mai multe roți dințate, îmbucate una în alta pentru a transmite mișcarea. 2) fig. Concurs de împrejurări strâns legate unele de altele. /<fr. engrenage

Intrare: angrenaj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular angrenaj angrenajul
plural angrenaje angrenajele
genitiv-dativ singular angrenaj angrenajului
plural angrenaje angrenajelor
vocativ singular
plural