31 de definiții pentru angină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANGINĂ, angine, s. f. 1. Inflamație a faringelui și a amigdalelor care împiedică înghițirea și respirația. 2. (În sintagma) Angină pectorală = boală care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și prin accese de asfixie și care se datorează unor alterări funcționale sau anatomice ale arterelor coronare; angor. [Var.: (pop.) anghi s. f.] – Din fr. angine, lat. angina.

ANGINĂ, angine, s. f. 1. Inflamație a faringelui și a amigdalelor care împiedică înghițirea și respirația. 2. (În sintagma) Angină pectorală = boală care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și prin accese de asfixie și care se datorează unor alterări funcționale sau anatomice ale arterelor coronare; angor. [Var.: (pop.) anghi s. f.] – Din fr. angine, lat. angina.

angi sf [At: N. LEON, MED. 122 / Pl: ~ne / V: (pop) ~ghi / E: fr angine] 1 (Med) Boală infecțioasă constând din inflamarea (cu sau fără membrane false) a mucoasei gâtului și a faringelui Si: (pop) gâlci, bolje, șopârlaiță, șopârlaița cea rea. 2 (Îs) ~ pectorală (sau de piept) Boală cauzată de alterări funcționale sau anatomice ale arterelor coronare în regiunea inimii (însoțită de dureri), care provoacă accese de înăbușire și chiar asfixie. 3 (Reg; îf anghină) Difterie.

*ANGI, popular *ANGHI (pl. -ini) sf. 🩺 1 Inflamare a faringelui și a gîtlejuIui caracterizată prin greutatea de a înghiți și de a respira: îmi sînt acasă amîndoi copilașii bolnavi de anghină (BR.-VN.) 2 ~ difterică 👉 DIFTERIC 3 ~ de piept, nevralgie a nervilor inimii caracterizată prin dureri acute în regiunea inimii putînd să se întindă în diferite direcțiuni, în deosebi de-a-lungul brațului stîng pînă la mînă, care devine foarte palidă; bolnavul simte că se sfîrșește și accesele durează cîteodată un sfert de ceas [fr. < lat.].

*angínă f., pl. e (lat. angina). Med. Inflamațiunea gîtuluĭ. Angină difterică, o boală grea caracterizată pin unflarea amigdalelor, acoperirea lor cu o membrană albă, apoĭ gălbie, tuse, paliditate și amețeală. (Pop. bolfe și șopîrlaiță). Cînd se întinde la faringe e și maĭ gravă. (Se maĭ numește și crup și gușter). – Ob. anghină.

ANGHI s. f. v. angină.

anghi1 sf [At: COSTINESCU / Pl: ~ne / E: fr sau ger Nankin (oraș din China)] (Cmr; înv) Pânză tare de bumbac (de cânepă), mai ales de culoarea gălbuie a pânzei neînălbite, întrebuințată, îndeosebi, pentru învelitorile în care se bagă fulgii în perne Si: nanchin Cf anghinet.

ANGHI s. f. 1. Inflamație a mucoasei din fundul gîtului, care împiedică înghițirea și respirația. Într-o zi de iarnă Emilia a murit de anghină ori de scarlatină. IBRĂILEANU, A. 49. Anghină difterică = difterie. 2. (Numai în expr.) Anghină pectorală (sau de piept) = boală de origine neuro-cardiacă, care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și accese de asfixie. – Variantă: angi s. f.

ANGHI s. f. 1. Inflamație a mucoasei din fundul gîtului, care împiedică înghițirea și respirația. 2. (În expr.) Anghină pectorală = boală care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și accese de asfixie. – Fr. angine (lat. lit. angina).

ANGHI s.f. 1. Inflamație a mucoasei din fundul gîtului sau a faringelui, însoțită de greutatea de a înghiți. 2.Anghină pectorală = afecțiune caracterizată prin accese de sufocare și prin dureri în regiunea inimii. [Pl. -ne, var. angină s.f. / < fr. angine, cf. germ. Angine, lat. angina < angere – a înăbuși].

ANGHINĂ/ANGI s. f. 1. inflamație a mucoasei din fundul gâtului sau a faringelui, însoțită de greutatea de a înghiți; angor. 2. ~ pectorală = afecțiune caracterizată prin accese de sufocare și dureri în regiunea inimii. (< fr. angine, lat. angina)

ANGHI f. Inflamație a faringelui și a amigdalelor. ◊ ~ pectorală boală care se manifestă prin dureri în regiunea inimii și prin accese de sufocare. [G.-D. anghinei; Var. angină] /<fr. angine, lat. angina

anghină f. inflamațiunea gâtlejului (= fr. angine).

anghină f. pânză groasă de cânepă. [V. nanchin].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

angi s. f., g.-d. art. anginei; pl. angine

!angi s. f., g.-d. art. anginei; pl. angine

anghină/angi s. f., g.-d. art. anghinei/anginei; pl. anghine/angine

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ANGHI s. 1. (înv.) coracă. 2. anghină difterică v. difterie.

ANGHI s. (MED.). 1. (înv.) coracă. 2. anghină difterica = difterie, (pop.) șopîrlaiță, (reg.) bolfă, (Transilv. și Maram.) șopîrlariță.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

angină (angine), s. f. – Inflamație a gîtului. – Var. anghină. Fr. angine; var., din ngr. ἀγϰίνη.

anghină, s. f. – Nanchin, țesătură de bumbac. De la Nankin, oraș din China, prin intermediul pronunțării ngr. (Hasdeu 1200). Este cuvînt înv., astăzi se folosește mai mult nankin, din fr.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

anghi s.f. (înv. și reg.) pânză groasă de cânepă; nanchin

Intrare: angină
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • angi
  • angina
plural
  • angine
  • anginele
genitiv-dativ singular
  • angine
  • anginei
plural
  • angine
  • anginelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • anghi
  • anghina
plural
  • anghine
  • anghinele
genitiv-dativ singular
  • anghine
  • anghinei
plural
  • anghine
  • anghinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

angi, anginesubstantiv feminin

  • 1. Inflamație a faringelui și a amigdalelor care împiedică înghițirea și respirația. DLRM DLRLC DEX '09 DN Șăineanu, ed. VI
    • format_quote Într-o zi de iarnă Emilia a murit de anghină ori de scarlatină. IBRĂILEANU, A. 49. DLRLC
    • 1.1. Anghină difterică = difterie. DLRLC
      sinonime: difterie
  • chat_bubble (în) sintagmă Angină pectorală (sau de piept) = boală care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și prin accese de asfixie și care se datorează unor alterări funcționale sau anatomice ale arterelor coronare. DLRM DLRLC DEX '09 DN
    sinonime: angor
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.