9 definiții pentru anabioză

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANABIÓZĂ s. f. Reducere a activităților vitale la unele organisme în condiții neprielnice de viață. [Pr.: -bi-o-] – Din fr. anabiose.

anabióză sf [At: DEX2 / P: ~bi-o~ / Pl: ~ze / E: fr anabiose] Reducere a activității vitale la unele organisme în condiții neprielnice de viață.

ANABIÓZĂ s. f. Reducere a activității vitale la unele organisme din pricina condițiilor neprielnice de viață. [Pr.: -bi-o-] – Din fr. anabiose.

ANABIÓZĂ s.f. Revenire la viață a unor organisme după o întrerupere a funcțiilor lor vitale de mai lungă durată, având mai mult sau mai puțin caracterul morții. [< fr. anabiose, cf. gr. anabiosis – înviere].

ANABIÓZĂ s. f. revenire la viață a unor organisme după o întrerupere a funcțiilor vitale prin hibernare; criptobioză. (< fr. anabiose)

anabióză s. f. Reducere a activităților vitale la unele organisme din cauza condițiilor neprielnice de viață ◊ „Când însă hrana este puțină și în plus vine și anotimpul friguros, el [șoricelul] cade într-un fel de anabioză, pulsul inimii scăzându-i până la o stare de cvasi-moarte, stare ce se poate menține timp îndelungat.” Sc. 17 X 81 p. 5 (din fr. anabiose; DEX, DN3)

ANABIÓZĂ f. Reluare de către unele organisme a funcțiilor vitale după hibernare. /<fr. anabiose

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

anabio (-bi-o-) s. f., g.-d. art. anabiozei

anabióză s. f. (sil. -bi-o-), g.-d. art. anabiózei

Intrare: anabioză
  • silabație: -bi-o-ză info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • anabio
  • anabioza
plural
genitiv-dativ singular
  • anabioze
  • anabiozei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

anabiosubstantiv feminin

  • 1. Reducere a activităților vitale la unele organisme în condiții neprielnice de viață. DEX '09
  • diferențiere Revenire la viață a unor organisme după o întrerupere a funcțiilor lor vitale de mai lungă durată, având mai mult sau mai puțin caracterul morții. DN
    sinonime: criptobioză
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.