2 intrări

21 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

amórsă sf [At: ENC. TEHN. 418 / Pl: ~se / E: fr amorce] 1 Nadă. 2 Dispozitiv pentru aprinderea unei încărcături de pulbere sau de exploziv. 3 (Îs) -sa drumului Porțiune din traseul unui drum la intrarea în orașe, care are de obicei o lățime mai mare decât restul traseului.

AMÓRSĂ, amorse, s. f. 1. Dispozitiv pentru aprinderea unei încărcături de exploziv. 2. (În sintagma) Amorsa drumului = porțiune din traseul unui drum la intrarea în orașe, care are de obicei o lățime mai mare decât restul traseului. 3. Nadă, momeală (la pescuit). – Din fr. amorce.

AMÓRSĂ, amorse, s. f. 1. Dispozitiv pentru aprinderea unei încărcături de exploziv. 2. (În sintagma) Amorsa drumului = porțiune din traseul unui drum la intrarea în orașe, care are de obicei o lățime mai mare decât restul traseului. 3. Nadă, momeală (la pescuit). – Din fr. amorce.

AMÓRSĂ, amorse, s. f. 1. (Franțuzism) Nadă, momeală (pentru pești). 2. Dispozitiv pentru aprinderea unei încărcături de pulbere sau de exploziv. Amorse pentru cartușe de arme.

AMÓRSĂ, amorse, s. f. 1. Nadă, momeală (pentru pești). 2. Dispozitiv pentru aprinderea unei încărcături de exploziv; capsă. – Fr. amorce.

amórsă s. f., g.-d. art. amórsei; pl. amórse

amórsă s. f., g.-d. art. amórsei; pl. amórse

AMÓRSĂ s.f. 1. Nadă, momeală (pentru pești). 2. Dispozitiv de aprindere a unei încărcături explozive. 3. Bandă neagră de celuloid, opacă, care servește la încărcarea sau la descărcarea aparatelor cinematografice sau a casetelor de filme la lumină. ♦ (Cinem.) Detaliu plasat în primplanul cadrului cu scopul de a da imaginii profunzime. 4. Amorsa drumului = porțiunea din traseul unui drum la intrarea în orașe, având o lățime mai mare decât restul traseului. 5. (Cib.) Serie de instrucțiuni care permit introducerea unui program. [< fr. amorce].

AMÓRSĂ s. f. 1. dispozitiv de aprindere a unei încărcături; capsă. ◊ cantitate de pulbere așezată între dispozitivul de aprindere și încărcătura de azvârlire a unei lovituri de artilerie. 2. bandă neagră, opacă, de celuloid, care servește la încărcarea-descărcarea aparatelor cinematografice ori a casetelor de filme la lumină. ◊ (cinem.) detaliu plasat în prim-planul cadrului cu scopul de a da imaginii profunzime. 3. ~ a drumului = primul tronson terminat al unui drum. 4. nadă, momeală (pentru pești). 5. (cib.) serie de instrucțiuni care permit introducerea unui program. (< fr. amorce)

AMÓRSĂ ~e f. 1) Nadă pentru pești. 2) Dispozitiv de aprindere a unei încărcături de exploziv. 3): ~a drumului porțiune de drum la intrarea în oraș cu lățimea mai mare decât restul traseului. /<fr. amorce

amorsa vt [At: DEX2 / Pzi: ~séz / E: fr amorser] A pregăti și a provoca din exterior un fenomen (explozie, reacție chimică etc.).

AMORSÁ, amorsez, vb. I. Tranz. A pregăti și a provoca un fenomen (explozie, reacție chimică etc.) printr-o acțiune exterioară. – Din fr. amorcer.

AMORSÁ, amorsez, vb. I. Tranz. A pregăti și provoca un fenomen (explozie, reacție chimică etc.) printr-o acțiune exterioară. – Din fr. amorcer.

AMORSÁ, amorsez, vb. I. Tranz. A pregăti producerea unui fenomen (tehnic) printr-o cauză exterioară. – Fr. amorcer.

amorsá (a ~) vb., ind. prez. 3 amorseáză

amorsá vb., ind. prez. 1 sg. amorséz, 3 sg. și pl. amorseáză

AMORSÁ vb. I tr. A pune o amorsă; a declanșa aprinderea încărcăturii pentru explozie. ♦ (Constr.) A începe găurirea unei piese. [< fr. amorcer].

AMORSÁ vb. tr. 1. a pune o amorsă (1). 2. a începe unele lucrări de construcții sau amenajări genistice. 3. a provoca declanșarea unei acțiuni. (< fr. amorcer)

A AMORSÁ ~éz tranz. tehn. (fenomene) A face să se producă printr-o acțiune exterioară. ~ o explozie. ~ o reacție chimică. /<fr. amorcer

arată toate definițiile

Intrare: amorsă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular amorsă amorsa
plural amorse amorsele
genitiv-dativ singular amorse amorsei
plural amorse amorselor
vocativ singular
plural
Intrare: amorsa
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) amorsa amorsare amorsat amorsând singular plural
amorsea amorsați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) amorsez (să) amorsez amorsam amorsai amorsasem
a II-a (tu) amorsezi (să) amorsezi amorsai amorsași amorsaseși
a III-a (el, ea) amorsea (să) amorseze amorsa amorsă amorsase
plural I (noi) amorsăm (să) amorsăm amorsam amorsarăm amorsaserăm, amorsasem*
a II-a (voi) amorsați (să) amorsați amorsați amorsarăți amorsaserăți, amorsaseți*
a III-a (ei, ele) amorsea (să) amorseze amorsau amorsa amorsaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)