14 definiții pentru amforă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AMFORĂ, amfore, s. f. Vas mare de formă ovoidală sau sferică, cu două toarte, în care, în Antichitate, se păstra și se transporta vinul, untdelemnul, grânele etc. – Din fr. amphore, lat. amphora.

amforă sf [At: ALECSANDRI, P. III, 526 / Pl: ~re / E: lat amphora] (Ant) 1 Vas de lut de formă ovoidală, cu fundul ascuțit, cu două toarte așezate simetric, folosit pentru păstrarea vinurilor, untdelemnului etc. 2 Conținut al unei amfore (1).

*AMFORĂ (pl. -ore) sf. 🏛 1 Vas de pămînt de formă lungăreață și cu două toarte în care cei vechi țineau diferite lichide (vin, untdelemn, etc.) (🖼 100) 2 Măsură de capacitate pentru lichide (aproape 19 litri), la Greci și la Romani [lat.].

AMFORĂ, amfore, s. f. Vas mare de formă ovoidală sau sferică, cu două toarte, în care, în antichitate, se păstra și se transporta vinul, untdelemnul, grânele etc. – Din fr. amphore, lat. amphora.

AMFORĂ, amfore, s. f. Vas (de obicei de pămînt ars) de formă ovoidală, subțiat la bază, cu două torți, în care grecii și romanii păstrau vin, untdelemn sau grîne. Cum coboară mii de forțe! Cum se urcă! Cum revin! Cum din amfore de aur vars-al vieții dulce vin! MACEDONSKI, O. I 274. O lebădă frumoasă plutind, albind la soare... Părea chiar o amforă scăpată-n apa vie De Hebe, care varsă în ceruri ambrozie. ALECSANDRI, P. III 526.

AMFORĂ, amfore, s. f. (În antichitate) Vas de formă ovoidală, cu două toarte, în care se păstra vin, untdelemn, etc. – Fr. amphore (lat. lit. amphora).

AMFORĂ s.f. Vas antic de lut, mare, cu două torți, în care se ținea vin, untdelemn etc. [< fr. amphore, cf. lat. amphora, gr. amphi – din amîndouă părțile, phorein – a purta].

AMFORĂ s. f. vas antic grecesc, de lut, mare, alungit cu două toarte, pentru păstrat și transportat lichide și grâne. (< fr. amphore, lat. amphora)

amforă f. vas cu două toarte sau mânere pentru vin, uleiu (la cei vechi).

*ánforă f., pl. e și ĭ (lat. ámphora, d. vgr. amporéus, cu doŭă toarte. Cp. cu cĭubăr și chelteŭ). Urcĭor saŭ chĭup cu două toarte. O măsură de capacitate p. lichide: la Grecĭ 39 de litrĭ, la Romanĭ 26. – Fals amf-. V. clondir.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

amforă s. f., g.-d. art. amforei; pl. amfore

amforă s. f., g.-d. art. amforei; pl. amfore

amforă s. f., g.-d. art. amforei; pl. amfore

Intrare: amforă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • amforă
  • amfora
plural
  • amfore
  • amforele
genitiv-dativ singular
  • amfore
  • amforei
plural
  • amfore
  • amforelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

amforă, amforesubstantiv feminin

  • 1. Vas mare de formă ovoidală sau sferică, cu două toarte, în care, în Antichitate, se păstra și se transporta vinul, untdelemnul, grânele etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Cum coboară mii de forțe! Cum se urcă! Cum revin! Cum din amfore de aur vars-al vieții dulce vin! MACEDONSKI, O. I 274. DLRLC
    • format_quote O lebădă frumoasă plutind, albind la soare... Părea chiar o amforă scăpată-n apa vie De Hebe, care varsă în ceruri ambrozie. ALECSANDRI, P. III 526. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.