11 definiții pentru amforă

ámforă sf [At: ALECSANDRI, P. III, 526 / Pl: ~re / E: lat amphora] (Ant) 1 Vas de lut de formă ovoidală, cu fundul ascuțit, cu două toarte așezate simetric, folosit pentru păstrarea vinurilor, untdelemnului etc. 2 Conținut al unei amfore (1).

ÁMFORĂ, amfore, s. f. Vas mare de formă ovoidală sau sferică, cu două toarte, în care, în Antichitate, se păstra și se transporta vinul, untdelemnul, grânele etc. – Din fr. amphore, lat. amphora.

ÁMFORĂ, amfore, s. f. Vas mare de formă ovoidală sau sferică, cu două toarte, în care, în antichitate, se păstra și se transporta vinul, untdelemnul, grânele etc. – Din fr. amphore, lat. amphora.

ÁMFORĂ, amfore, s. f. Vas (de obicei de pămînt ars) de formă ovoidală, subțiat la bază, cu două torți, în care grecii și romanii păstrau vin, untdelemn sau grîne. Cum coboară mii de forțe! Cum se urcă! Cum revin! Cum din amfore de aur vars-al vieții dulce vin! MACEDONSKI, O. I 274. O lebădă frumoasă plutind, albind la soare... Părea chiar o amforă scăpată-n apa vie De Hebe, care varsă în ceruri ambrozie. ALECSANDRI, P. III 526.

ÁMFORĂ, amfore, s. f. (În antichitate) Vas de formă ovoidală, cu două toarte, în care se păstra vin, untdelemn, etc. – Fr. amphore (lat. lit. amphora).

ámforă s. f., g.-d. art. ámforei; pl. ámfore

ámforă s. f., g.-d. art. ámforei; pl. ámfore

ÁMFORĂ s.f. Vas antic de lut, mare, cu două torți, în care se ținea vin, untdelemn etc. [< fr. amphore, cf. lat. amphora, gr. amphi – din amândouă părțile, phorein – a purta].

ÁMFORĂ s. f. vas antic grecesc, de lut, mare, alungit cu două toarte, pentru păstrat și transportat lichide și grâne. (< fr. amphore, lat. amphora)

amforă f. vas cu două toarte sau mânere pentru vin, uleiu (la cei vechi).

*ánforă f., pl. e și ĭ (lat. ámphora, d. vgr. amporéus, cu doŭă toarte. Cp. cu cĭubăr și chelteŭ). Urcĭor saŭ chĭup cu două toarte. O măsură de capacitate p. lichide: la Grecĭ 39 de litrĭ, la Romanĭ 26. – Fals amf-. V. clondir.

Intrare: amforă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • amforă
  • amfora
plural
  • amfore
  • amforele
genitiv-dativ singular
  • amfore
  • amforei
plural
  • amfore
  • amforelor
vocativ singular
plural