13 definiții pentru alocație

alocație sf [At: CADE / V: (înv) ~iune (pl: ~ni) / Pl: ~ii[1] / E: fr allocation] 1 Alocare. 2-3 (Ccr) Sumă (sau cantitate de materiale) alocată. 4 Indemnizație acordată de stat, în anumite condiții, unei persoane. corectată

  1. ~ii~ii Ladislau Strifler

ALOCÁȚIE, alocații, s. f. Alocare; (concr.) sumă de bani, cantitate de bunuri care se alocă. ♦ Indemnizație acordată de stat, în anumite condiții, unei persoane; ajutor în bani. – Din fr. allocation.

ALOCÁȚIE, alocații, s. f. Alocare; (concr.) sumă acordată de stat sau de o instituție pentru un anumit scop. ♦ Indemnizație acordată de stat, în anumite condiții, unei anumite persoane. – Din fr. allocation.

ALOCÁȚIE, alocații, s. f. Sumă acordată de stat sau de o instituție pentru un scop anumit; alocare. An de an statul democrat-popular sporește alocațiile pentru asigurările sociale, pentru construirea de școli, cămine, creșe, spitale, locuințe muncitorești etc. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2598. ♦ Ajutor în bani. Această asigurare cuprinde... alocație pentru perioada însărcinării și a nașterii. SAHIA, U.R.S.S. 109. – Pronunțat: -ți-e.

ALOCÁȚIE, alocații, s. f. Alocare; (concr.) sumă acordată de stat sau de o instituție pentru un anumit scop. ♦ Ajutor în bani. – Fr. allocation.

alocáție (-ți-e) s. f., art. alocáția (-ți-a), g.-d. art. alocáției; pl. alocáții, art. alocáțiile (-ți-i-)

alocáție s. f. → locație

ALOCÁȚIE s. v. alocare.

ALOCÁȚIE s.f. Alocare; (Concr.) Sumă de bani destinată (de stat sau de o instituție) pentru un anumit scop. ♦ Ajutor în bani. [Gen. -iei, var. alocațiune s.f. / cf. fr. allocation].

ALOCÁȚIE s. f. alocare; sumă prevăzută și destinată realizării unui anumit scop. ◊ indemnizație alocată de stat cuiva. (< fr. allocation, lat. allocatio)

ALOCÁȚIE ~i f. 1) Sumă de bani alocată de către stat sau de către o instituție pentru un scop anumit. 2) Ajutor în bani acordat unei persoane în anumite condiții. ~ de invaliditate. [G.-D. alocației; Sil. ți-e] /<fr. allocation

*alocațiune f. (d. aloc; fr. allocation). Acțiunea de a aloca. – Și -áție și -áre.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ALOCAȚIE s. alocare. (~ de la buget.)

Intrare: alocație
alocație substantiv feminin
  • silabație: -ți-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alocație
  • alocația
plural
  • alocații
  • alocațiile
genitiv-dativ singular
  • alocații
  • alocației
plural
  • alocații
  • alocațiilor
vocativ singular
plural