9 definiții pentru agrominim


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AGROMÍNIM s. n. (Ieșit din uz) Totalitatea lucrărilor agronomice minime, fixate pentru a fi aplicate în mod obligatoriu, în scopul creșterii producției agricole. – Din rus. agrominimum.

AGROMÍNIM s. n. (Ieșit din uz) Totalitatea lucrărilor agronomice minime, fixate pentru a fi aplicate în mod obligatoriu, în scopul creșterii producției agricole. – Din rus. agrominimum.

agromínim sns [At: SCÂNTEIA, 1952, nr. 2389 / E: rs агроминимум] (Iuz) 1 Măsuri obligatorii care au drept scop creșterea producției agricole. 2 Complex de cunoștințe agronomice care urmăresc creșterea producției agricole.

AGROMÍNIM s. n. Totalitatea regulilor agronomice obligatorii, stabilite prin hotărîri ale Consiliului de Miniștri, pentru a fi aplicate în gospodăriile agricole de stat, colective și individuale, în vederea creșterii producției agricole. Popularizarea și aplicarea agrominimului este o condiție esențială a îndeplinirii sarcinilor planului agricol, a sporirii contribuției oamenilor muncii de la sate la opera de construire a socialismului. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 334, 2/1.

AGROMÍNIM s. n. Totalitatea regulilor agronomice minime, întocmite de Ministerul Agriculturii, care trebuie aplicate în mod obligatoriu în vederea creșterii producției agricole. – Rus. agrominimum.

AGROMÍNIM s.n. (Ieșit din uz) Totalitatea lucrărilor agronomice minime fixate pentru a fi aplicate în mod obligatoriu în scopul creșterii producției agricole. [< rus. agrominimum].

AGROMÍNIM s. n. totalitatea lucrărilor agronomice minime pentru a fi aplicate în scopul creșterii producției agricole. (< rus. agrominimum)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

agromínim (înv.) (a-gro-) s. n.

agromínim s. n. (sil. -gro-)

Intrare: agrominim
 • silabație: a-gro-
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: MDO
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • agrominim
 • agrominimul
 • agrominimu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • agrominim
 • agrominimului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

agrominim

 • 1. ieșit din uz Totalitatea lucrărilor agronomice minime, fixate pentru a fi aplicate în mod obligatoriu, în scopul creșterii producției agricole.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Popularizarea și aplicarea agrominimului este o condiție esențială a îndeplinirii sarcinilor planului agricol, a sporirii contribuției oamenilor muncii de la sate la opera de construire a socialismului. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 334, 2/1.
   surse: DLRLC

etimologie: