2 intrări

12 definiții

ágio sn [At: ZAHARESCU, E. P. 98 / V: -iu1 / P: ~gi-o / Pl: ~iuri / E: fr agio, it aggio] 1-2 Diferență cu care prețul (cursul) unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acesteia. 3-4 Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare.

ÁGIO, agiouri, s. n. Diferență cu care prețul (cursul) unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acesteia. ♦ Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare. [Pr.: -gi-o] – Din it. aggio, fr. agio.

ÁGIO, agiuri, s. n. Diferență cu care prețul (cursul) unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acesteia. ♦ Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare. [Pr.: -gi-o] – Din it. aggio, fr. agio.

ÁGIO, agiuri, s. n. (În orînduirea capitalistă) Ridicare a cursului biletelor de bancă sau a hîrtiilor de valoare peste costul lor nominal. ♦ (În sistemul monetar bimetalist) Diferența dintre raportul oficial de valoare a aurului și argintului și raportul lor real de valoare, în favoarea unuia dintre cele două metale. – Pronunțat: -gi-o.

ÁGIO, agiuri, s. n. Suma cu care cursul unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acestora. ♦ (În orânduirea capitalistă) Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare. – It. aggio (fr. agio).

ágio (-gio) s. n., art. agióul; pl. agióuri

ágio s. n. (sil. -gi-o), art. ágioul; pl. ágiouri

ÁGIO s.n. Spor pe care îl poate înregistra valoarea reală a unei monede sau a unei hârtii de valoare peste valoarea nominală. ♦ Diferență între valoarea nominală a monedei de argint și valoarea ei reală, exprimată în monedă de aur. [Pron. a-gi-o, pl. agiouri. / cf. fr. agio, it. aggio].

ÁGIO s. n. diferență în plus pe care o poate înregistra cursul pieței al unei monede sau al unei hârtii de valoare peste valoarea nominală. (< it. aggio, fr., engl. agio)

àgio n. 1. speculare asupra cursului efectelor publice cotate la Bursă; 2. beneficiu la schimbul argintului sau hârtiei pentru aur.

*ágiŭ n. (it. ággio). Com. Speculațiune pe cursu efectelor publice. Câștig provenit din schimbu banilor, din scont.

Intrare: agio (pl. agiouri)
agio (pl. agiouri) substantiv neutru
substantiv neutru (N75)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular agio agioul
plural agiouri agiourile
genitiv-dativ singular agio agioului
plural agiouri agiourilor
vocativ singular
plural
Intrare: agio (pl. agiuri)
agio (pl. agiuri) substantiv neutru
substantiv neutru (N76)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular agio agiul
plural agiuri agiurile
genitiv-dativ singular agio agiului
plural agiuri agiurilor
vocativ singular
plural