28 de definiții pentru agenție aghenție (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

agențíe sf [At: ALECSANDRI, T. 1393 / V: (înv) aghen- / Pl: ~ii / E: it agenzia] 1-2 Filială a unei întreprinderi sau instituții. 3 (Îs) ~ telegrafică (sau de presă) Instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, fumizându-le presei sau televiziunii. 4 Reprezentanță diplomatică. 5 Misiune condusă de un agent diplomatic. 6 (Îs) ~ economică Reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 7 (Îs) ~ de bilete Birou unde se vând anticipat bilete pentru spectacole, concerte etc. 8 (Îs) ~ de voiaj Birou unde se vând anticipat bilete de călătorie (pentru distanțe mai mari).

AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Reprezentanță, filială sau sucursală a unei întreprinderi sau instituții situate în alt punct decât acela în care se află sediul principal. 2. (În sintagma) Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, furnizându-le presei sau televiziunii. 3. Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. ◊ Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 4. (În sintagma) Agenție de bilete = birou unde se vând cu anticipație bilete pentru spectacole, concerte etc. Agenție de voiaj = birou unde se vând cu anticipație bilete de călătorie (pentru distanțe mai lungi). [Var.: (înv.) aghențíe s. f.] – Din it. agenzia.

AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și a unor instituții sau persoane particulare). V. filială, sucursală, reprezentanță. Agenția Băncii de Stat. Agenție de vapoare.Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care primește și transmite presei știri și informații. Agenția TASS. Agerpres este agenția romînă de știri și informații.Agenție de bilete = instituție unde se vînd bilete pentru spectacole teatrale, cinematografice etc. 2. (Învechit) Reprezentanță condusă de un agent diplomatic. V. consulat, legație, ambasadă. – Variantă: (2, învechit) aghențíe (ALECSANDRI, T. 1393) s. f.

AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și ale unor instituții sau persoane particulare). 2. (Înv.) Reprezentanță diplomatică. [Var.: (2, înv.) aghențíe s. f.] – It. agenzia (rus. agencija).

agențíe s.f. 1 Întreprindere comercială specializată care exercită funcția de intermediar în diverse tratate de afaceri, angajamente etc. ◊ Agenție imobiliară = întreprindere, societate comercială care se ocupă cu vânzarea, cumpărarea și închirierea imobilelor și a terenurilor. ♦ (și agenție de presă) Instituție care culege informații din toate domeniile, furnizându-le presei. O telegramă a agenției de presă a fost publicată imediat. ♦ Întreprindere care oferă un serviciu determinat. ◊ Agenție de voiaj = societate comercială care furnizează diverse servicii privitoare la călătorii și vacanțe, precum vânzări de bilete de călătorie, rezervări hoteliere etc. Biletele de călătorie se procură de la agențiile de voiaj. ♦ (și agenție de bilete) Birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc. Persoanele care au cumpărat bilete sunt rugate să se prezinte la agenție (CA. PETR.) Agenție de publicitate = agenție care se ocupă cu diversele forme de reclamă, pentru a atrage interesul public asupra unui produs, a unei activități, a unei întreprinderi etc. Agenție de investigații v. investigație. Agenție matrimonială v. matrimonial. 2 Reprezentanță, filială sau sucursală a unei instituții sau întreprinderi, care desfășoară o activitate locală, fiind situată în alt punct decât acela în care se află sediul principal, cu o competență teritorială mai largă. 3 Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 4 Organism public național sau internațional cu caracter social, pedagogic etc. Agenția Internațională pentru Energie Atomică. • pl. -ii. g.-d. -iei. și (înv.) aghențíe s.f. / <it. agenzia, germ. Agentie, lat. agentia, engl. agency.

agențíe s. f., art. agențía, g.-d. art. agențíei; pl. agențíi, art. agențíile

agențíe s. f., art. agențía, g.-d. art. agențíei; pl. agențíi, art. agențíile

AGENȚÍE s. 1. agentură, filială, reprezentanță, sucursală. (Inaugurarea unei ~.) 2. oficiu. (O ~ de turism.)

AGENȚÍE s.f. Birou care reprezintă interesele unei instituții, încheind anumite acte în numele ei. V. filială, sucursală.Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care primește și transmite presei știri și informații; agenție de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc. [Gen. -iei, var. aghenție s.f. / < it. agenzia, cf. germ. Agentie].

AGENȚÍE s. f. reprezentanță a unei instituții sau întreprinderi. ♦ ~ telegrafică (sau de presă) = instituție specializată care primește și transmite presei știri și informații; ~ de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc.; ~ de voiaj = birou unde se vând cu anticipație biletele de călătorie. (< it. agenzia)

AGENȚÍE ~i f. 1) Reprezentanță, sucursală sau birou care reprezintă interesele unei instituții sau întreprinderi. 2) Instituție de informație. ~ de presă. ~ de voiaj. [G.-D. agenției] /<it. agenzia

agenție f. 1. funcțiunea, biuroul agentului; 2. administrațiune condusă de unul sau mai mulți agenți: agenția Havas.

aghențíe sf vz agenție

AGHENȚÍE s. f. v. agenție.

AGHENȚÍE s. f. v. agenție.

AGHENȚÍE s. f. v. agenție.

AGHENȚÍE s. f. v. agenție.

AGHENȚÍE s.f. v. agenție.

*agénță f. (fr. agence) și (ob.) agenție f. (it. agenzia). Administrațiune ținută de unu saŭ maĭ mulțĭ agențĭ. Timpu cît eștĭ agent. Locu unde se administrează afacerile agențiiĭ: agenția vapoarelor (debarcader). – Vechĭ aghénție, cancelaria consululuĭ austriac, debarcader.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

AGENȚIE s. agentură, filială, reprezentanță, sucursală. (Inaugurarea unei noi ~.)

arată toate definițiile

Intrare: agenție
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular agenție agenția
plural agenții agențiile
genitiv-dativ singular agenții agenției
plural agenții agențiilor
vocativ singular
plural
aghenție substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular aghenție aghenția
plural aghenții aghențiile
genitiv-dativ singular aghenții aghenției
plural aghenții aghențiilor
vocativ singular
plural