10 definiții pentru acvatinta acvatina acvatintă

ACVATÍNTA, (2) acvatinte, s. f. 1. Procedeu de gravură cu acid azotic, care imită desenul în tuș. 2. Gravură obținută prin acvatintă (1). 3. Procedeu de tipar de artă pentru imagini în semitonuri, în care forma de cupru se pregătește prin gravare manuală și coroziune chimică. [Var: acvatintă s. f.] – Din it. acquatinta.

acvatínta / acvatíntă s. f., g.-d. art. acvatíntei; (gravuri) pl. acvatínte

acvatíntă sf [At: DEX2 / Pl: ? / E: it acquatinta] 1 Procedeu de gravură cu acid azotic, care imită desenul în tuș. 2 Gravură obținută prin acvatintă (1). 3 Procedeu de tipar de artă pentru imagini în semitonuri, în care forma de cupru se pregătește prin gravare manulă și coroziune chimică. 4 Imagine în semitonuri obținută prin acvatintă (3).

ACVATÍNA s. f. v. acvatintă.[1]

  1. Probabil este o greșeală de tipar. Ea nu trimite la forma principală, acvatinta, ci la o variantă (acvatintă). De asemenea, forma principală acvatinta nu enumeră acvatina ca variantă. — cata

ACVATINTĂ s. f. v. acvatinta.

ACVATÍNTĂ s. f. 1. Procedeu de gravură cu acid azotic, care imită desenul în tuș. 2. Gravură obținută prin acvatintă (1). 3. Procedeu de tipar de artă pentru imagini în semitonuri, în care forma de cupru se pregătește prin gravare manuală și coroziune chimică. – Din it. acquatinta.

acvatíntă s. f., g.-d. art. acvatíntei; pl. acvatínte

ACVATÍNTĂ s.f. 1. Gravură cu apă tare care imită desenul cu tuș. 2. (Poligr.) Procedeu de tipar în semitonuri, în care forma de cupru se pregătește prin gravare manuală și coroziune chimică. [Var. acuatintă s.f. / < it. acqua tinta].

ACVATÍNTĂ s. f. 1. procedeu de gravare cu acid azotic, care imită desenul cu tuș. ◊ gravura obținută. 2. procedeu de tipar de artă pentru imagini în semitonuri, prin gravarea manuală în cupru și coroziunea chimică. (< it. acquatinta, fr. aquatinte)

ACVATÍNTĂ f. 1) Procedeu de gravare cu acid azotic care imită desenul în tuș. 2) Gravură obținută prin acest procedeu. /<it. acquatinta

Intrare: acvatinta
acvatinta
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular acvatinta acvatinta
plural acvatinte acvatintele
genitiv-dativ singular acvatinte acvatintei
plural acvatinte acvatintelor
vocativ singular
plural
acvatina
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular acvatina acvatina
plural acvatine acvatinele
genitiv-dativ singular acvatine acvatinei
plural acvatine acvatinelor
vocativ singular
plural
acvatintă substantiv feminin
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular acvatintă acvatinta
plural acvatinte acvatintele
genitiv-dativ singular acvatinte acvatintei
plural acvatinte acvatintelor
vocativ singular
plural