3 intrări

19 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

vate sm vz vates

VÁTĂ s. f. Material format din fibre elastice de bumbac scurte și subțiri care se întrepătrund și formează o masă compactă albă, folosit pentru pansamente, în diferite procese tehnice etc. ◊ Vată de hârtie = produs similar vatei obținut din celuloza de lemn, care se folosește în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr; se vinde în comerț înfășurat pe bețișoare de lemn. Vată de zgură = material obținut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, utilizat ca izolant termic și acustic. Vată de sticlă = masă de fibre scurte de sticlă împâslite, folosită ca izolant termic și acustic. – Din germ. Watte.

va sf [At: EPISCUPESCU, PRACTICA, 20/9 / V: (reg) voa~, vo / E: ger Watte cf mg vatta] 1 Bumbac prelucrat care se folosește la căptușirea hainelor, la confecționarea plăpumilor, la capitonarea mobilelor etc. Si: (reg) pămucă, scamă. 2 Material format din fibre elastice de bumbac care se întrepătrund formând o masă compactă albă, obținut prin procedee speciale de curățare, albire etc. și folosit mai ales pentru pansamente Si: (pop) bumbac (7). 3 (Rar; îe) (A fi) crescut în ~ (A fi) crescut cu o grijă exagerată. 4 (Îs) ~ de hârtie Material obținut din celuloza de lemn, asemănător cu vata (2), care se poate utiliza în locul acesteia. 5 (Îs) ~ de sticlă (sau, rar, îc ~-sticlă) Masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuințată ca izolant termic și acustic sau ca filtru pentru lichidele corosive. 6 (Îs) ~ de zgură Material obținut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, folosit ca izolant termic și acustic Si: lână de zgură. 7 (Îs) ~ de zahăr Produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata (2), care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr și care se vinde înfășurat pe bețișoare de lemn.

va s.f. Material format din fibre de origine vegetală, animală sau minerală, constituind o masă omogenă, care este folosit ca strat filtrant și izolant. ◊ Vată de zgură = material format din filamente elastice, lungi și subțiri, obținute prin aruncarea unei vîne subțiri de abur sau de aer comprimat asupra unei șuvițe de zgură acidă de furnal, topită, folosit pentru izolarea conductelor. Vată minerală = produs termoizolant, obținut prin topirea bazaltului și recristalizarea lui sub formă de ace sau de fire combinate cu un liant. Vată de sticlă = masă de fibre foarte subțiri și scurte de sticlă, avînd aspectul vatei obișnuite, obținute prin suflarea cu vapori de apă a topiturii vîscoase de sticlă sau prin picurarea topiturii pe un disc care se învârtește cu viteză mare, utilizată ca material de izolație termică sau acustică și la filtrarea lichidelor corozive. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr (și se comercializează înfășurat pe bețișoare sau în pachete). ♦ Spec. Bumbac prelucrat care se folosește la capitonarea mobilelor, la confecționarea plăpumilor, la căptușirea hainelor etc. ♦ Material format din fibre elastice, scurte și subțiri de bumbac, obținut prin procedee speciale de curățare, albire etc., care formează o masă compactă albă, folosit mai ales pentru pansamente. ◊ Vată de hîrtie = produs asemănător vatei, obținut din celuloză de lemn, care se folosește în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj. • /<germ. Watte.

VÁTĂ s. f. Material format din fibre elastice de bumbac scurte și subțiri care se întrepătrund și formează o masă compactă albă, folosit pentru pansamente, în diferite procese tehnice etc. ◊ Vată de hârtie = produs similar vatei obținut din celuloza de lemn, care se întrebuințează în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr; se vinde în comerț înfășurat pe bețișoare de lemn. Vată de zgură = material obținut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, întrebuințat ca izolant termic și acustic. Vată de sticlă = masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuințată ca izolant termic și acustic. – Din germ. Watte.

VÁTĂ s. f. Material format din fire de bumbac scurte și subțiri, menținute la un loc prin adeziune și folosit la pansamente sau în diferite procese tehnice etc. De departe de tot, că prin vată, abia răzbătuse pînă aici un bubuit de tunet. DUMITRIU, P. F. 10. Sub uitare, ca-ntr-o vată, zace-al traiului transport. MACEDONSKI, O. I 154. ◊ Vată de zgură = material obținut din zgură topită, folosit ca izolant termic și acustic. Vată de sticlă = material izolant obținut prin suflarea cu abur a unei topituri vîscoase de sticlă sau prin picurarea topiturii pe un disc care se rotește cu viteză mare, formînd fire subțiri și flexibile.

VÁTĂ f. Material de culoare albă, moale, obținut din fibre de bumbac, având diferite întrebuințări (în medicină, în tehnică). ◊ ~ minerală material obținut din fibre de sticlă, de zgură, de cuarț, folosit ca izolant termic și acustic. ~ de zahăr (sau dulce) produs de cofetărie (de diferite culori), asemănător cu vata, obținut prin centrifugare din soluție de zahăr. ~ de sticlă masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuințată ca izolant termic și acustic sau ca filtru pentru lichidele corosive. Are ~ în urechi se spune despre o persoană care aude rău. /<germ. Watte

vată f. bumbac dărăcit și mătăsos ce servă a căptuși haine, plapome, etc. [Nemț. WATE].

vátă f., pl. inuz. e (rus. váta, d. germ. watte, fr. ouate, it. ovatta, sp. huata). Bumbac prefăcut în firicele. (Se întrebuințează la căptușit haĭnele și la pansamente). V. scamă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

VÁTĂ s. (pop.) bumbac, (reg.) scamă, (Ban. și Transilv.) pămucă. (Își pune ~ în urechi.)

VA s. (pop.) bumbac, (reg.) scamă, (Ban. și Transilv.) pămucă. (Își pune ~ în urechi.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

vátă s. f. – Material făcut din fibre scurte de bumbac. Germ. Watte (Cihac, II, 451; Borcea 217; Tiktin), cf. pol. wata, bg., sb., cr., rus. vata, it. ovatta, fr. ouate, sp. guata.Der. vătui, vb. (a bumbăci, a capitona); vătuit, adj. (plușat); vătuială, s. f. (înfoiere, afînare).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EFATE (VATÉ), ins. în SV Oc. Pacific, în Arh. Noile Hebride (Vanuatu); 923 km2; lungime max.: 23 km; 31 mii loc. (1989). Oraș pr.: Villa. Relief muntos. Expl. de mangan. Ind. lemnului. Cafea, cacao, copra. Creșterea animalelor.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a avea vată în urechi expr. a avea auzul slab, a nu auzi bine

a o da în vată expr. (obs.d. bărbați) a avea contact sexual cu o femeie.

Intrare: Vate
Vate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: vate
vate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: vată
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • va
 • vata
plural
genitiv-dativ singular
 • vate
 • vatei
plural
vocativ singular
plural

vată

 • 1. Material format din fibre elastice de bumbac scurte și subțiri care se întrepătrund și formează o masă compactă albă, folosit pentru pansamente, în diferite procese tehnice etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: bumbac (material) pămucă scamă attach_file 2 exemple
  exemple
  • De departe de tot, ca prin vată, abia răzbătuse pînă aici un bubuit de tunet. DUMITRIU, P. F. 10.
   surse: DLRLC
  • Sub uitare, ca-ntr-o vată, zace-al traiului transport. MACEDONSKI, O. I 154.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Vată de hârtie = produs similar vatei obținut din celuloza de lemn, care se folosește în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj.
   surse: DEX '09
  • 1.2. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr; se vinde în comerț înfășurat pe bețișoare de lemn.
   surse: DEX '09 DEX '98 NODEX
  • 1.3. Vată de zgură = material obținut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, utilizat ca izolant termic și acustic.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.4. Vată de sticlă = masă de fibre scurte de sticlă împâslite, folosită ca izolant termic și acustic.
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX
  • 1.5. Vată minerală = material obținut din fibre de sticlă, de zgură, de cuarț, folosit ca izolant termic și acustic.
   surse: NODEX
  • 1.6. expresie Are vată în urechi se spune despre o persoană care aude rău.
   surse: NODEX

etimologie: