9 intrări

26 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

sorb2 sn [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / Pl: ~uri / E: pvb sorbi] 1 (Pop) Vârtej de apă cu centrul adânc, foarte primejdios Si: (reg) sfor2. 2 Loc unde apa unui râu dispare de la fața pământului, continuându-se printr-un curs subteran și care este caracteristic regiunilor carstice. 3 (În credințele populare; îs) ~ul pământului Centrul pământului. 4 (Îas) Marea care desparte lumea noastră de presupusa lume de dincolo de mormânt. 5 (Șîs ~ul mărilor) Vârtej mare în mijlocul mării în care se presupune că se strâng toate apele pământului. 6 (Șîs ~ul mărilor) Ființă supranaturală despre care se presupune că soarbe apele. 7 Vânt care se deplasează cu viteză, propagându-se sub formă de vârtej. 8 (Teh) Piesă metalică perforată sau prevăzută cu o sită, care se montează la extremitatea introdusă în lichid a țevii de aspirație a unei pompe, pentru a evita aspirarea corpurilor străine. 9 (Pex) Țeavă. 10 (Pex) Conductă aspiratoare. 11 Jgheab din împletituri de nuiele, care se montează la îngrăditurile bălților pentru a reține peștele. 12 (Reg) Iezer. 13-14 (Mun) Sorbire (1-2). 15 (Buc) Vas stricat Si: hârb (6).

sorb1 sm [At: LB / Pl: ~i / E: ml sorbus] 1 (Șîc ~ de pădure, ~sălbatic) Arbore cu frunze crestate, din familia rozaceelor, cu flori albe și fructe cărnoase care crește la noi în zona pădurilor de stejar și al cărui lemn se folosește în strungărie Si: mărăcine, păducel, scorum, scoruș1 (Sorbus torminalis). 2 (Bot; reg) Scoruș1(Sorbus aucuparia). 3 (Bot; reg) Scoruș1 (Sorbus domestica).

SCORÚȘ, scoruși, s. m. Arbore din familia rozaceelor, cu frunze compuse, cu flori albe și cu fructe comestibile, brune sau galbene, cu lemnul foarte dens, dur și omogen, folosit în industria mobilelor (Sorbus domestica).Scoruș de munte (sau păsăresc) = arbore mic din familia rozaceelor, cu ramuri plecate, cu frunze imparipenate, cu flori albe și fructe de mărimea unui bob de mazăre, roșii și astringente la gust (Sorbus aucuparia). – Din scorușă (derivat regresiv).

SORB1, sorbi, s. m. Arbore din familia rozaceelor înalt până la 15 m, cu frunze ovale, flori albe și fructe cărnoase, al cărui lemn se folosește la strungărie (Sorbus aria).Lat. sorbus.

SORB2, sorburi, s. n. 1. Vârtej de apă cu un ochi adânc la mijloc. ♦ Loc unde apa unui râu dispare de la suprafață, curgând în continuare printr-un curs subteran. 2. Vânt puternic care se propagă sub forma unui vârtej. 3. Piesă metalică perforată sau prevăzută cu sită care se montează la capătul introdus în lichid al conductei de aspirație a unei pompe pentru a împiedica pătrunderea în pompă a corpurilor străine, a impurităților; p. gener. țeavă, conductă aspiratoare. – Din sorbi (derivat regresiv).

SCORÚȘ ~i m. Arbore înalt cu frunze lunguiețe, zimțate, cu flori albe și cu fructe mari, comestibile, cu lemnul dur, întrebuințat în industria mobilelor. /Din scorușă

SORB2 ~i m. Arbore sau arbust cu frunze eliptice, cu flori albe și cu fructe globuloase, roșii, al cărui lemn are întrebuințare industrială. /<lat. sorbus

SORB1 ~uri n. 1) Vârtej puternic (de vânt sau de apă). 2) Piesă prevăzută cu o sită, care se fixează la capătul unei țevi aspiratoare pentru a împiedica pătrunderea în interior a corpurilor străine. /v. a sorbi


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

sorb (vârtej de apă, vânt, piesă metalică) s. n., pl. sórburi


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SCORÚȘ s. (BOT.; Sorbus aucuparia) (reg.) merișor, mersină, sorb, lemn-câinesc, lemn-pucios, pomul-ursului.

SORB s. (BOT.; Sorbus aria) (reg.) mărăcine, păducel, scoruș.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

scorúș scorúșe, s.n. (reg.) parte a bisericii (de obicei balcon) unde cântă corul.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SORBUS L., SCORUȘ, fam. Rosaceae. Gen originar din emisfera nordică, cca 82 specii, arborași sau arbori. Frunze alterne, simple sau imparipenat-compuse, caduce. Flori hermafrodite, complete, mici, albe (pe tip 5, 15-20 stamine galbene, 2-5 cârpele), în corimbe umbeliforme, multiflore, terminale. Fruct, baciform roșu, maro, galben, alb sau verzui.

Sorbus aria (L.) Crantz. Specie care înflorește primăvara. Flori albe cu diametrul pînă la 20 mm (2 stile libere, cu peri moi, albi, catifelați), dispuse în corimbe ramificate, pînă la 10 cm diametru. Frunze simple, întregi, alungit-eliptice sau rotund-ovate, 12 cm lungime, dințat-serate, ascuțite sau obtuze, pe partea superioară verzi-închis, pe cea inferioară tomentoase. Arbore caduc, pînă la 15 m înălțime, scoarță gri-închis, coroană ovată, ramificată, densă, lujerii mai întîi tomentoși, apoi glabri, maro-închis. Fructe roșii-maro toamna, ovat globuloase.

Sorbus aucuparia L. Specie care înflorește primăvara. Flori albe, păroase, pînă la 1 cm diametru (3 stile pubescente la bază), dispuse în corimbe multiflore, cca 12 cm diametru, glabre. Frunze verzi pînă la 20 cm lungime, imparipenat-compuse, cu pînă la foliole nepețiolate, lanceolate, alungit-eliptice, acute, pînă la 5 cm lungime, mate, serate, pe partea superioară pubescente, pe cea inferioară cu peri moi, albi-catifelați. Mugurii tomentoși, necleioși. Mic arbore caduc, pînă la 15 m înălțime, cu ramuri pendente, lujeri pubescenți, scoarță lucioasă, netedă, gri-gălbuie. Fructe roșii-stacojii, lucioase, globuloase cu cîteva semințe (Pl. 68, fig. 380).

arată toate definițiile

Intrare: Sorbus (gen de plante)
Sorbus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Sorbus
Intrare: Sorbus aria
compus
  • Sorbus aria
Intrare: Sorbus aucuparia
Sorbus aucuparia park  nomenclatura binară
compus
  • Sorbus aucuparia
Intrare: Sorbus domestica
Sorbus domestica park  nomenclatura binară
compus
  • Sorbus domestica
Intrare: Sorbus koehneana
Sorbus koehneana park  nomenclatura binară
compus
  • Sorbus koehneana
Intrare: Sorbus prattii
compus
  • Sorbus prattii
Intrare: Sorbus sargentiana
Sorbus sargentiana park  nomenclatura binară
compus
  • Sorbus sargentiana
Intrare: Sorbus scalaris
Sorbus scalaris park  nomenclatura binară
compus
  • Sorbus scalaris
Intrare: Sorbus torminalis
Sorbus torminalis park  nomenclatura binară
compus
  • Sorbus torminalis