2 intrări

11 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Niagara f. rîu în America de N. cu o măreață cascadă înaltă de 50 metri.

niaga sf [At: DEX / P: ni-a~ / Pl: ~re / E: Niagara] (Rar) Șuvoi mare de apă.

NIAGARĂ, niagare, s. f. (Rar, după numele cascadei Niagara) Șuvoi mare de apă. De cu noaptea a-nceput a turna și toarnă... Piețele, ogrăzile, locurile virane sînt mări și lacuri; ulițele, fluviuri și niagare... Caii înoată, birjile plutesc. CARAGIALE, O. II 311. – Pronunțat: ni-a-.

NIAGA s. f. șuvoi mare de apă. (< Niagara, n. pr.)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Niagara (cascadă) (desp. Ni-a-) s. propriu f., g.-d. Niagarei

*Niagara (fluviu) (Ni-a-) s. propriu f., g.-d. Niagarei

niaga (șuvoi de apă) (rar) (desp. ni-a-) s. f., g.-d. art. niagarei; pl. niagare

niaga (șuvoi de apă) (rar) (ni-a-) s. f., g.-d. art. niagarei; pl. niagare

niaga s. f. (sil. ni-a-), g.-d. art. niagarei; pl. niagare

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NIAGARA [najægrə], râu în partea de E a Americii de Nord, care unește lacurile Erie și Ontario, formând granița între S.U.A. (statul New York) și Canada (prov. Ontario); 56 km. Hidrocentrale. Renumit pentru cele două cascade (Niagara Falls) de pe cursul său mijlociu, zonă în care se află ins. Caprei (Goat Island), de 1,2 km lungime, care separă cascada americană de cascada canadiană (Horseshoe). În aval de cascade, râul are aspect de canion.

NIAGARA FALLS [najægrə fɔ:lz] 1. Cascade formate de râul Niagara în calcarele siluriene de pe cursul mijlociu al acestuia, la granița între S.U.A. (statul New York) și Canada (prov. Ontario). La 30 km aval de izv. răului Niagara (respectiv de extremitatea de E a L. Erie) se află ins. Caprei (Goat Island), care împarte râul în două brațe, unul pe terit. american și altul pe terit. canadian, fiecare braț formând câte o cascadă: cascada Niagara americană (51 m înălțime și 300 m lățime) și cascada Niagara canadiană sau Horseshoe, sub formă de potcoavă (49 m înălțime și 800 m lățime). Eroziunea puternică, provocată de căderea apei, determină retragerea cascadei canadiene către amonte în medie, cu c. 36 cm pe an. Turism dezvoltat (curse regulate de vaporașe transportă turiștii până aproape de căderile de spă ale celor două cascade). 2. Oraș în NE S.U.A. (New York), situat pe malul dr. al râului Niagara, lângă cascada americană, la 27 km NNE de Buffalo; 61,8 mii loc. (1990). Hidrocentrală. Metalurgia aluminiului; produse chimice (sodă caustică); celuloză și hârtie. Prelucr. lemnului. Universitate (1856). Unit printr-un pod cu rutier și pietonal cu orașul canadian cu același nume, construit în anii 1940-1941, lung de 286 m. Turism dezvoltat. Întemeiat în 1805. 3. Oraș în SE Canadei (Ontario), pe malul stg. al râului Niagara, lângă cascada Niagara canadiană (Horseshoe); 75,4 mii loc. (1991). Electrometalurgie, constr. de mașini, produse chimice (îngrășăminte) și textile. Articole sportive. Centru turistic. Parcul Regina Victoria (622 ha), Turnul Skylon (236 m înălțime), Parcul de distracții „Marinland” etc. Fundat în 1853. Vechiul nume: Clifton (1856-1881).

Intrare: Niagara
Niagara
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Niagara
plural
genitiv-dativ singular
  • Niagarei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: niagară
  • silabație: ni-a- info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • niaga
  • niagara
plural
  • niagare
  • niagarele
genitiv-dativ singular
  • niagare
  • niagarei
plural
  • niagare
  • niagarelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

niaga, niagaresubstantiv feminin

  • 1. rar Șuvoi mare de apă. DLRLC MDN '00
    • format_quote De cu noaptea a-nceput a turna și toarnă... Piețele, ogrăzile, locurile virane sînt mări și lacuri; ulițele, fluviuri și niagare... Caii înoată, birjile plutesc. CARAGIALE, O. II 311. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.