2 intrări

14 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ipsus sms vz ipsos

Ipsus n. sat în Frigia, unde se dete bătălia decizivă pentru împărțeala imperiului lui Alexandru între generalii săi (301 a. Cr.).

ÍPSOS s. n. Praf alb obținut prin deshidratarea totală sau parțială a ghipsului măcinat și încălzit în fierbătoare speciale, folosit ca liant. – Din ngr. ghípsos.

ÍPSOS s. n. Praf alb obținut prin deshidratarea totală sau parțială a ghipsului măcinat și încălzit în fierbătoare speciale, folosit ca liant. – Din ngr. ghípsos.

ipsos sms [At: POLIZU / V: (înv) ~sus / E: ngr γύψος] Praf alb folosit în construcții, obținut prin deshidratarea parțială sau totală a ghipsului măcinat, care amestecat cu apă se întărește repede.

ÍPSOS s. m. Praf alb, produs prin calcinarea ghipsului, care, amestecat cu apă, dă o pastă plastică, avînd proprietatea de a se întări repede în aer; se întrebuințează în sculptură, în arhitectură și în chirurgie. Bătrîni cu capete pleșuve, lustruite, cu ochelarii sprijiniți pe vîrful nasului, citeau gazete; în imobilitatea și tăcerea lor păreau a fi de ipsos. VLAHUȚĂ, O. A. III 117. La bolți, se disting niște olane dispuse simetric și îngropate cu ipsos în zid. ODOBESCU, S. II 216.

ÍPSOS n. Material liant, obținut prin deshidratarea ghipsului, având diverse întrebuințări (în construcții, sculptură, medicină etc.). /<ngr. gipsos

ipsos n. ghips ars: statuete de ipsos. [Gr. mod.].

ípsos n., pl. urĭ (ngr. gýpsos, gips). Ghips, chit, maĭ ales vorbind de cel amestecat cu unt-de-lemn saŭ cu petrol și întrebuințat la lipit geamurile la ferestre.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

IPSOS s. (MIN.) ghips, (înv.) plastru. (Statuetă de ~.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ípsos (-suri), s. n. – Praf alb obținut din ghips măcinat. – Mr. νipsu. Ngr. γύψος (Tiktin; Gáldi 203). Este dublet al lui ghips, s. n., din gr. prin intermediul germ. Gyps, și al lui gips, s. n. (ghips), probabil din cuvîntul anterior, cu influența pronunțării italienești gesso, datorită faptului că meseriașii care se ocupau de ipsos au fost aproape întotdeauna italieni (după DAR, gips reprezintă fr. gypse). – Der. ipsosi, vb. (a lucra în ipsos); ipsosar, s. m. (vînzător de ipsos).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IPSOS, oraș antic în Frigia (Turcia), la NV de orașul Akșehir. Aici, într-o bătălie decisivă (301 î. Hr.). generalii Lisimah și Seleucos I l-au înfrânt pe Antigonos Monophthalmos.

Intrare: Ipsus
Ipsus
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: ipsos
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ipsos
 • ipsosul
 • ipsosu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • ipsos
 • ipsosului
plural
vocativ singular
plural
ipsus
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

ipsos ipsus

 • 1. Praf alb obținut prin deshidratarea totală sau parțială a ghipsului măcinat și încălzit în fierbătoare speciale, folosit ca liant.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: ghips plastru attach_file 2 exemple
  exemple
  • Bătrîni cu capete pleșuve, lustruite, cu ochelarii sprijiniți pe vîrful nasului, citeau gazete; în imobilitatea și tăcerea lor păreau a fi de ipsos. VLAHUȚĂ, O. A. III 117.
   surse: DLRLC
  • La bolți, se disting niște olane dispuse simetric și îngropate cu ipsos în zid. ODOBESCU, S. II 216.
   surse: DLRLC

etimologie: