2 intrări

5 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

florian sm vz florean

Florian (Aron) m. istoric român, ardelean de origină (1805-1887).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FLORIAN, Mircea (1888-1960, n. București), filozof român. Prof. univ. la București. Reformulând noțiunile de experiență și de raționalism, a propus o ontologie realistă pornind de la „dat” ca atare. A elaborat o vastă sinteză filozofică având la bază ideea „dualismului recesiv”, în care primul termen este dominant, dar al doilea, deși recesiv, are o semnificație existențială majoră. Studii erudite de istorie a filozofiei universale („Cosmologie elenă”, „Cunoaștere și existență”, „Reconstrucție filosofică”, „Recesivitatea ca structură a lumii”). Traduceri din Aristotel, Fr. Bacon. M. post-mortem al Acad. (1990).

FLORIAN [floriã], Jean-Pierre Claris de (1755-1794), scriitor francez. „Fabule” caracterizate prin tonul optimist și vioi.

AARON, Florian (1805-1887, n. sat Rod, jud. Sibiu), istoric și publicist român. Prof. la Școala Centrală din Craiova, la Colegiul Sf. Sava și apoi la Universitatea din București. Propagator al ideilor Școlii Ardelene în Țara Românească. Participant la Revoluția de la 1848. Subliniază, printre primii, necesitatea cunoașterii istoriei naționale („Idee repede de istoria Prințipatului Țării Românești”). A întemeiat, împreună cu Georg Hill, primul cotidian din țară („România”, 1837).

Intrare: florian
florian
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Florian
Florian nume propriu
nume propriu (I3)
  • Florian