2 intrări

5 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Filipi (Pilipi) m. pl. sărbătoare băbească la 12-16 Noemvrie: ei sunt în număr de șase: trei, în dulcele toamnei (12-16 Nov.) și trei în postul Crăciunului (18-21 Nov.); țăranul nu lucrează în aceste zile, crezând pe Filipi răi de lupi și păgubitori la dobitoace: Vinerea n’am tors cu furca, Pilipii toți i-am ținut PANN. [După numele sfântului Filip, serbat la 14 Noemvrie].


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

Filípi, s. m. pl. – Sărbătoare populară de iarnă (de la 25 ianuarie la 2 februarie); se prăznuiește pentru a feri turmele de lupi – De la Filip. – [3374]


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

Filípii (de toamnă) – (14 noiembrie) Stratul precreștin al sărbătorii se referă la diverse practici săvârșite pentru a evita ferocitatea fiarelor pădurii, în special a lupilor care, începând cu această dată se adună în haite (pentru următoarele trei luni, după care lupoaicele vor da naștere puilor). Ziua este închinată păstorilor-lupi, divinități cu înfățișări umane, care aveau putere deplină asupra haitelor de lupi: „Filipii îs stăpâni peste fiare și păstă lupi, urși” (Bilțiu, 2010: 45-46; Borșa, Săliștea de Sus). „Sfinții au putere păstă gurile lupilor și să țân păntru oi” (idem; Ungureni). Interdicții: „Nu să lucră cu indreaua, nu să toarce, nu să țese, nu să zolesc rufe” (idem; Săliște). „Să leagă forfecile, cuțâtele, securile, să leje gura fiarelor, să nu facă pagubă în marhă, mai ales în oi” (idem; Dragomirești). Apelativul „filipi” dat acestor divinități își are explicația în stratul creștin al sărbătorii: ziua în care este prăznuit Sf. Filip, unul din cei 12 apostoli ai lui Iisus. ♦ (onom.) Filip (preponderent în zona Copalnic), apoi Filipan, Filipaș, Filipașcu, Filipciuc, Filipescu, Filipoi, Filipovici, nume de familie frecvente în Maramureș (3.509 persoane cu aceste nume, în Maramureș, în 2007). – Din n.pr. Filip (< gr. filippos „iubitor de cai”).

Filípi (Pilípi), s.m. pl. Zilele de 11-17 noiembrie, în mijlocul cărora (pe 14) cade ziua de Sf. Filip, când începe postul Crăciunului (zile serbate de țărani pentru a nu fi vătămați de fiarele sălbatice).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Filipi, oraș în provincia romană Macedonia, legat de Tesalonic, capitala provinciei, prin Via Egnatia.

Intrare: Filipii
Filipii
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Filipi
substantiv masculin (M97)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • Filipi
  • Filipii
genitiv-dativ singular
plural
  • Filipi
  • Filipilor
vocativ singular
plural