2 intrări

4 definiții

Cleopatra f. regina Egiptului, învinsa de Octaviu, se ucise înțepându-se cu o aspidă (67-30).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

Cleopatra 1. Fiica lui Idas și a Marpessei, căsătorită cu Meleager. După moartea soțului ei s-a spînzurat. 2. Fiica lui Boreas și a Orithyiei. Era soră cu Chione, cu Zetes și cu Calais (v. și Boreades). Aruncată în închisoare de către soțul ei Phineus – care voia s-o ucidă ca să se căsătorească cu altă femeie – Cleopatra a fost eliberată de argonauți.

CLEOPATRA, numele a șapte regine ale Egiptului elenistic. Mai importantă: C. VII (51-49 și 48-30 î. Hr.). Înlăturată de la domnie de fratele ei Ptolemeu XII; a fost readusă pe tron de Cezar, pe care l-a urmat apoi la Roma (46-44 î. Hr.); după bătălia de la Philippi (42 î. Hr.) s-a apropiat de Marc Antoniu, a cărui soție a devenit. După înfrîngerea de la Actium (31 î. Hr.) și cucerirea Egiptului (30 î. Hr.) de către Octavian, s-a sinucis.

CLEOPATRA, gr. numele reginei Egiptului. 1. f., mold., 1827 (Sd XXII 299); -f., olt., 1813 (Gorj 88); – Ghica, soția prințului rus Trubețcoi (conac Ia Băicoi, v. Dicț. jud. Prahova); 2. Vulgar: Pleupata (Sc). 3. Scurtat: Cleo, Cleuța. 4. + Fira: Cleofira act. (Valea Bistriței-Bicaz).

Intrare: Cleopatra
Cleopatra
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
Intrare: Cleopatra
Cleopatra nume propriu
nume propriu (I3)