7 definiții pentru țărănism

ȚĂRĂNÍSM s. n. (Rar) 1. Curent de idei și doctrină politică de partid dezvoltate în perioada dintre cele două războaie mondiale. 2. Tendința unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața țărănească. 3. Vorbă, faptă, comportare grosolană, jignitoare. – Țăran + suf. -ism.

ȚĂRĂNÍSM, s. n. 1. Tendința unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața țărănească. 2. Vorbă, faptă, comportare grosolană, jignitoare. – Țăran + suf. -ism.

ȚĂRĂNÍSM s. n. (Rar) Tendința unor scriitori de a-și alege ca motive de inspirație în operele lor aspecte din viața țărănească. Țărănismul... cîntarea trecutului, ca și reformismul său [al lui Alecsandri], critica sistemelor lingvistice și a literaturii, ca și activitatea sa politică,toate se reduc, la urma urmei, și se conciliază în tendința lui permanentă. IBRĂILEANU, SP. CR. 151.

ȚĂRĂNÍSM s. n. 1. curent politic și ideologic, apărut în România la sfârșitul sec. XIX, care pornea de la ideea rolului conducător al țărănimii, considerată ca o clasă socială unitară, într-un stat preponderent agrar. 2. curent apărut în gândirea economică după primul război mondial, care își propunea să studieze legile de dezvoltare în economiile agrare pe baze specifice, independent de doctrina generală a economiei politice. 3. tendință a unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața satului. 4. vorbă, faptă, comportare grosolană. (< țărăn/ime/ + -ism)

ȚĂRĂNÍSM n. 1) Tendința unor scriitori de a descrie în operele lor viața țărănească. 2) Vorbă sau faptă grosolană. /țăran + suf. ~ism

Intrare: țărănism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular țărănism țărănismul
plural
genitiv-dativ singular țărănism țărănismului
plural
vocativ singular
plural

țărănism rar

 • 1. Curent de idei și doctrină politică de partid dezvoltate în perioada dintre cele două războaie mondiale.
  surse: DEX '09
  • diferențiere Curent apărut în gândirea economică după primul război mondial, care își propunea să studieze legile de dezvoltare în economiile agrare pe baze specifice, independent de doctrina generală a economiei politice.
   surse: MDN '00
 • 2. Tendința unor scriitori de a-și alege motive de inspirație din viața țărănească.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 un exemplu
  exemple
  • Țărănismul... cîntarea trecutului, ca și reformismul său [al lui Alecsandri], critica sistemelor lingvistice și a literaturii, ca și activitatea sa politică, – toate se reduc, la urma urmei, și se conciliază în tendința lui permanentă. IBRĂILEANU, SP. CR. 151.
   surse: DLRLC
 • 3. Vorbă, faptă, comportare grosolană, jignitoare.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
 • 4. Curent politic și ideologic, apărut în România la sfârșitul secolului XIX, care pornea de la ideea rolului conducător al țărănimii, considerată ca o clasă socială unitară, într-un stat preponderent agrar.
  surse: MDN '00

etimologie:

 • Țăran + sufix -ism.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00