2 intrări

23 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȚÂRC interj. v. țâr1.

țârc [At: TDRG / V: țâlc / Pl: ~uri / E: fo cf alb cërkë „strop”] 1 i Cuvânt care imită zgomotul produs de laptele care țâșnește în timpul mulsului. 2 sn (Mun) Picătură dintr-un lichid Si: strop, (reg) țârcâială (6), (reg) țârcâiș. 3 sn (Reg; îlav) Nici un ~ de... Deloc.

ȚÂR1 interj. 1. (Adesea repetat) Cuvânt care imită zgomotul intermitent produs de greier și de alte insecte sau de un lichid care se scurge picurând de undeva. 2. (Cu „r” prelungit) Cuvânt care redă sunetul produs de o sonerie, de un clopoțel, de un telefon. [Var.: țârc interj.] – Onomatopee.

țâr2 [At: ȘĂINEANU, D. U. / V: (rar) țăr i / S și: (9) țârțâr / E: fo] 1 i (Rep) Cuvânt care imită scurgerea în picături a unui lichid. 2 i (Rep) Cuvânt care imită țârâitul greierilor. 3 i (Rep; și cu „r” prelungit) Cuvânt care imită strigătul unor păsări. 4 i (Rep; cu „r” prelungit) Cuvânt care imită sunetul telefonului. 5 i (Rep) Cuvânt care imită sunetul produs de fluierătoare. 6 i Cuvânt cu care se cheamă găinile. 7 sn (Reg) Șipot. 8 sn (Reg; îlav) În ~ Continuu. 9 sn (Orn; șîc țâr-țâr) Pițigoi cu coadă lungă (Aegithalos caudatus).

ȚÂR1 interj. Cuvânt care imită zgomotul intermitent produs de greier și de alte insecte sau de un lichid care se scurge picurând de undeva. [Var.: țârc interj.] – Onomatopee.

ȚÎR1 interj. (Și în forma țîrc; adesea repetat) Onomatopee care redă zgomotul intermitent produs de laptele care țîșnește din uger la muls, de apa care se scurge picurînd de undeva etc. Mulge laptele țîrîind: țîrc!... țîrc!... țîrc! ȘEZ. II 137. – Variantă: țîrc interj.

ȚÂR1 interj. 1) (se folosește, repetat, pentru a reda zgomotul produs de un lichid ce țârâie). 2) (se folosește, prelungit, pentru a imita sunetul produs de unele insecte). 3) (se folosește, prelung, pentru a imita sunetul produs de o sonerie etc.). /Onomat.

țăr int. ce imită sgomotul picurării încete și cântecul monoton al greierilor. [Onomatopee].

2) țîr, interj. care arată zgomotu apeĭ care țîrîĭe, al greĭerilor care țîrîĭe și al celor ce șuĭeră din șuĭerătorĭ care țîrîĭe: ce tot țîr-țîr toată ziŭa la urechea mea, măĭ băĭete? V. țur.

țîrc, interj. care redă zgomotu mulsuluĭ (al lapteluĭ cînd țîrîĭe).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ȚÂR interj. pic. (Apa se prelinge și face: ~!, ~!)

arată toate definițiile

Intrare: țârc
țârc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: țâr (zgomot)
țâr2 (interj.) interjecție
interjecție (I10)
 • țâr
țârc interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • țârc
țâr-țâr interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • țâr-țâr

țâr (zgomot) țârc țâr-țâr

 • 1. adesea repetat Cuvânt care imită zgomotul intermitent produs de greier și de alte insecte sau de un lichid care se scurge picurând de undeva.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: pic (interj.) attach_file un exemplu
  exemple
  • Mulge laptele țîrîind: țîrc!... țîrc!... țîrc! ȘEZ. II 137.
   surse: DLRLC
 • 2. (Cu „r” prelungit) Cuvânt care redă sunetul produs de o sonerie, de un clopoțel, de un telefon.
  surse: DEX '09

etimologie: