9 definiții pentru șomaj


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘOMÁJ s. n. Existența unui număr de persoane fizice aflate în situația de șomer. – Din fr. chômage.

ȘOMÁJ s. n. Fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care constă în aceea că o parte dintre salariați rămân fără lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea și oferta de forță de muncă; situația aceluia care nu se poate angaja din cauza imposibilității de a găsi un loc de muncă. – Din fr. chômage.

ȘOMÁJ s. n. Fenomen economic caracteristic societății capitaliste, constînd din existența unui număr de muncitori care, ca urmare a dezechilibrului dintre ofertă și cererea forței de muncă, rămîn fără lucru. Un însoțitor permanent al capitalismului și un factor totodată de apăsare asupra nivelului de trai al muncitorilor este șomajul. Capitalismul și șomajul sînt de nedespărțit. LUPTA DE CLASĂ, 1950, nr. 7-8, 102.

ȘOMÁJ s.n. Fenomen economic caracteristic societății capitaliste, constând în inactivitatea forțată a unui număr mare de oameni ai muncii care rămân fără lucru; situația celui care nu are unde munci. [< fr. chômage].

ȘOMÁJ s. n. fenomen social-economic caracteristic economiei de piață, constând în inactivitatea forțată a unui număr mare de oameni, care rămân fără lucru. (< fr. chômage)

ȘOMÁJ n. 1) Fenomen social-economic care se manifestă prin inactivitatea forțată a unui număr mare de salariați, ca rezultat al dezechilibrului dintre cererea și oferta forței de muncă. 2) Stare de șomer. /<fr. chômage


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: șomaj
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șomaj
 • șomajul
 • șomaju‑
plural
genitiv-dativ singular
 • șomaj
 • șomajului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

șomaj

 • 1. Existența unui număr de persoane fizice aflate în situația de șomer.
  surse: DEX '09
 • diferențiere Fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care constă în aceea că o parte dintre salariați rămân fără lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea și oferta de forță de muncă; situația aceluia care nu se poate angaja din cauza imposibilității de a găsi un loc de muncă.
  surse: DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Un însoțitor permanent al capitalismului și un factor totodată de apăsare asupra nivelului de trai al muncitorilor este șomajul. Capitalismul și șomajul sînt de nedespărțit. LUPTA DE CLASĂ, 1950, nr. 7-8, 102.
   surse: DLRLC

etimologie: