12 definiții pentru șeviot


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ȘEVIÓT s. n. 1. Rasă de oi originară din Anglia, cu lână albă fină și cu firul lung. ♦ Stofa țesută din lâna pură a acestor oi sau din amestec de lână cu fibre sintetice. [Pr.: -vi-ot] – Din fr. cheviot.

șeviot sn [At: ENC. ROM. I, 801 / P: ~vi-ot / S și: che~ / Pl: ? / E: fr cheviotte, ger Schewiot, Cheviot] 1 Stofă țesută din lână de oi din rasa șeviot (2) sau din amestec de lână cu fibre sintetice, de obicei cu urzeala în diagonală. 2 Rasă de oi cu lână fină, originară din Scoția.

ȘEVIÓT s. n. Rasă de oi originară din Anglia, cu lână albă fină și cu firul lung. ♦ Stofă țesută din lâna pură a acestor oi sau din amestec de lână cu fibre sintetice. [Pr.: -vi-ot] – Din fr. cheviot.

ȘEVIÓT, (rar) șevioturi, s. n. Rasă de oi cu lînă fină; stofă făcută din lîna acestor oi.Nu aveam decît o bluză de șeviot verde. CAMIL PETRESCU, U. N. 222. Bărbatul Luminiței se așezase familiar pe un braț al scaunului... balansînd un picior, cu pantalonul de șeviot alb. C. PETRESCU, Î. II 255. – Pronunțat: vi-ot.

ȘEVIÓT s.n. 1. Rasă de oi cu lână fină și cu firul lung. 2. Stofă făcută din lâna acestor oi. [Pron. -vi-ot. / < fr. cheviotte, engl. cheviot, cf. Cheviot – provincie în Anglia].

ȘEVIÓT s. n. 1. rasă de oi cu lână fină, originară din Scoția. 2. stofă din lâna acestor oi. (< fr. cheviotte)

ȘEVIÓT ~uri n. 1) Rasă de oi cu lână albă și cu firul lung. 2) Țesătură cu dungi oblice în relief, făcută din lâna acestor oi sau din amestec de lână cu fibre sintetice. 3) la pl. Varietăți ale unei astfel de țesături. [Sil. -vi-ot] /<fr. cheviotte

șeviot n. ștofă păroasă englezească (= fr. cheviot).

*șeviót n., pl. urĭ (fr. cheviote și cheviot, numele uneĭ rase de berbecĭ din munțiĭ Șevioțĭ din Scoția). O stofă păroasă făcută din lîna berbecilor din Șevioțĭ saŭ imitată.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: șeviot
 • silabație: șe-vi-ot info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șeviot
 • șeviotul
 • șeviotu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • șeviot
 • șeviotului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

șeviot

 • 1. Rasă de oi originară din Anglia, cu lână albă fină și cu firul lung.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. Stofă țesută din lâna pură a acestor oi sau din amestec de lână cu fibre sintetice.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 2 exemple
   exemple
   • Nu aveam decît o bluză de șeviot verde. CAMIL PETRESCU, U. N. 222.
    surse: DLRLC
   • Bărbatul Luminiței se așezase familiar pe un braț al scaunului... balansînd un picior, cu pantalonul de șeviot alb. C. PETRESCU, Î. II 255.
    surse: DLRLC

etimologie: