Cuvântul zilei, 12 februarie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
sminteală
© imagine Ștefania

SMINTEALĂ, sminteli, s. f. 1. Tulburare a minții, scrânteală, nebunie; p. ext. greșeală, abatere. 2. (Înv. și pop.) Stricăciune, pierdere, pagubă; neplăcere. ♦ Loc. adv. Fără sminteală = în mod absolut, negreșit. ◊ Expr. A da (pe cineva) de sminteală = a face (pe cineva) de râs; a da de gol. – Sminti + suf. -eală.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 12 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: vorace

În 1809 s-a născut Darwin. Puțină lume știe că la Universitatea din Cambridge a făcut parte din Glutton Club, un grup ai cărui membri se întâlneau săptămânal pentru a „gusta păsări și animale sălbatice necunoscute până atunci de palatul uman”. Lui Darwin îi plăcea să guste animalele pe care le studia și a gustat, printre altele, puma, tatu, șoim, heron și bufniță brună. Aceasta din urmă a fost la originea prăbușirii clubului din cauza cărnii sale infecte, pe care Darwin și colegii săi au descris-o politicos ca fiind „de nedescris”.
iconița cuvântului zilei

2022: curara

În 1926 Institutul Pasteur anunță descoperirea serului împotriva tetanosului.
iconița cuvântului zilei

2021: sicar

S-a născut în 1968 actorul american Josh Brolin. Printre filmele sale se numără și Sicario: Asasinul și Sicario 2: Soldado.
iconița cuvântului zilei

2020: poliorchie

S-a născut în 1933 Constantin Costa-Gavras, regizor și producător de film francez de origine greacă. Printre filmele sale se numără și Stare de asediu.
iconița cuvântului zilei

2019: incontinență

Dan Puric împlinește 60 de ani.