Cuvântul zilei, 10 ianuarie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
condei
© imagine Ramona

CONDEI, condeie, s. n. 1. Unealtă de scris în formă de bețișor, la care se adaptează o peniță; toc. ◊ Mânuitor de condei = scriitor (talentat). ◊ Expr. Ca din condei = regulat, ordonat, frumos. A trage condeiul = a încărca la socoteală. Dintr-un condei sau dintr-o trăsătură de condei = dintr-odată. ♦ (Înv.) Nume dat unor instrumente cu care se scria. ♦ Creion pentru înnegrirea sprâncenelor. 2. Fig. Mod de a scrie bine, îndemânare la scris, talent scriitoricesc. ◊ Expr. A avea condei = a scrie ușor (și bine), a avea talent la scris. A o aduce bine din condei = a vorbi sau a scrie cu meșteșug; a ieși din încurcătură printr-o întorsătură pricepută a frazei. 3. Par lung care, împreună cu lopata, formează cârma plutei. – Din ngr. kondíli.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 10 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2025: pristol

În 1478 Leonardo da Vinci a primit prima comandă din cariera sa: un altar pentru capela San Bernardo. Nu a finalizat niciodată această lucrare.
iconița cuvântului zilei

2023: mascara

În 1876 s-a născut Thomas Edison Jr, fiul prolificului inventator american. Doar că acesta a fost o rușine pentru familia sa, atât de mare încât tatăl său a ajuns să îi plătească 35 de dolari pe săptămână pentru a-și schimba numele. Juniorul s-a folosit de numele prestigios al tatălui său pentru a înșela oamenii.
iconița cuvântului zilei

2022: prolipsis

S-a născut Ioana Pârvulescu, romancieră, eseistă, publicistă și critic literar. Printre publicațiile sale se numără și volumul de teorie și critică literară intitulat Prejudecăți literare.
iconița cuvântului zilei

2021: croșeu

S-a născut în 1949 boxerul american George Foreman, fost campion mondial și olimpic la categoria supergrea.
iconița cuvântului zilei

2020: irevocabil

În 49 î.Hr Iuliu Cezar traversează Rubiconul, acțiunea sa fiind considerată o declarație de război împotriva Republicii Romane. Potrivit istoricilor, la trecerea răului Cezar ar fi pronunțat Iacta alea est (zarurile au fost aruncate). Această expresie face referire la depășirea unui punct fără întoarcere.