Cuvântul zilei, 10 ianuarie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
croșeu
© imagine Ramona

CROȘEU, croșee, s. n. Lovitură laterală scurtă, la box, dată adversarului la cap sau la corp. – Din fr. crochet.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 10 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: condei

În 1799 s-a născut Petrache Poenaru, pedagog, inginer, matematician, inventatorul stiloului cu peniță și rezervor (1827).
iconița cuvântului zilei

2023: mascara

În 1876 s-a născut Thomas Edison Jr, fiul prolificului inventator american. Doar că acesta a fost o rușine pentru familia sa, atât de mare încât tatăl său a ajuns să îi plătească 35 de dolari pe săptămână pentru a-și schimba numele. Juniorul s-a folosit de numele prestigios al tatălui său pentru a înșela oamenii.
iconița cuvântului zilei

2022: prolipsis

S-a născut Ioana Pârvulescu, romancieră, eseistă, publicistă și critic literar. Printre publicațiile sale se numără și volumul de teorie și critică literară intitulat Prejudecăți literare.
iconița cuvântului zilei

2020: irevocabil

În 49 î.Hr Iuliu Cezar traversează Rubiconul, acțiunea sa fiind considerată o declarație de război împotriva Republicii Romane. Potrivit istoricilor, la trecerea răului Cezar ar fi pronunțat Iacta alea est (zarurile au fost aruncate). Această expresie face referire la depășirea unui punct fără întoarcere.
iconița cuvântului zilei

2019: taros

Se naște în 1769 Michel Ney, unul dintre cei mai cunoscuți conducători militari ai Franței napoleoniene. Soldat deosebit de curajos, Ney a participat la majoritatea campaniilor napoleoniene, luptând cu bravură în bătălia de la Waterloo.